Schotse hooglanders helpen natuurgebied De Alde Feanen in strijd tegen reuzenberenklauw · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

Schotse hooglanders helpen natuurgebied De Alde Feanen in strijd tegen reuzenberenklauw

woensdag 19 maart 2025

EARNEWALD – In natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen wordt een bijzonder experiment uitgevoerd. Sinds deze maand weiden vijf Schotse hooglanders in de Fônejacht, een 13 hectare groot deel van het natuurgebied, zo schrijft Omrop Fryslân. De koeien zijn daar om een moeilijk probleem op een natuurlijke manier aan te pakken: het bestrijden van de reuzenberenklauw. De reuzenberenklauw is een snelgroeiende, exotische plant die binnenlandse planten verdringt en een risico is voor mens en dier.

It Fryske Gea onderhoudt het natuurgebied, maar het lukt niet om met alleen maaien en snoeien de plant uit te roeien. Daarom is gekozen voor een innovatieve aanpak: natuurbeweiding met Schotse hooglanders. Volgens Pieter Douma, veldmedewerker bos- en natuurbeheer bij It Fryske Gea, zijn de Schotse hooglanders de natuurlijke aanpak tegen de berenklauw. “Voor ons wordt het steeds lastiger om de berenklauw te bestrijden. Nu willen we hier kijken hoeveel effect en invloed deze Schotse hooglanders hebben op deze plant en daarmee ook op het hele natuurgebied.”

De vijf koeien die nu in het gebied grazen, maken deel uit van een pilotproject dat twee jaar zal duren. De dieren zijn perfect voor dit natuurgebied volgens Douma. “Dit is een ruig gebied en hier kun je dus niet werken met weidevee. Schotse hooglanders zijn veel meer gewend aan deze ruige omgeving. Ze zijn zelfredzamer en dus erg geschikt om een rol te spelen in natuurbeheer.”

Het weiden bevordert niet alleen de bestrijding van de reuzenberenklauw, maar verhoogt ook de biodiversiteit. Open plekken in het landschap blijven behouden en er komen meer verschillende plantensoorten bij. Dat trekt dan weer meer insecten, vogels en andere dieren aan. Met deze pilot hoopt It Fryske Gea aan te kunnen tonen hoe effectief Schotse hooglanders kunnen zijn in de natuurlijke bestrijding van invasieve soorten, zoals de berenklauw. “En de dieren creëren dus ook een gevarieerd landschap, wat de natuur in De Alde Feanen alleen maar ten goede komt”, vertelt Douma.

De komende twee jaar wordt onderzocht hoe effectief deze methode is. Mocht de proef goed gaan, dan wordt gekeken of natuurbeweiding met Schotse hooglanders ook in andere delen van District Midden ingezet kan worden. Voor nu is het nog wat spannend voor de vijf hooglanders in de Fonejacht. Ze zijn nog maar een week op deze, voor hen, nieuwe plek. Ze moeten langzaamaan wennen aan hun nieuwe rol als natuurlijke landschapsbeheerders.

Het is een belangrijke stap voor De Alde Feanen naar een duurzame, ecologische manier van natuurbeheer, waarin dieren en landschap op natuurlijke manier samenwerken.

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?