BUITENPOST/DOKKUM – Tientallen middelbare scholieren uit Noordoost-Friesland hebben woensdag een bezoek gebracht aan diverse bedrijven in de regio. De visites vormden de aftrap van een challenge voor het toekomstige praktijkgerichte vak Technologie & Toepassing (T&T).
De vmbo-t/mavo-leerlingen van Aeres Buitenpost, Piter Jelles !mpulse Kollum en het Lauwers College Buitenpost waren te gast bij een viertal ondernemingen en organisaties. OPNIEUW! in Buitenpost, de gemeente Noardeast-Fryslân, LauwersReclame en Bouwgroep Dijkstra Draisma – alle drie gevestigd in Dokkum – ontvingen de tweede- en derdeklassers met open armen.
,,Het is hartstikke goed dat de leerlingen hier over de vloer komen”, zo stelde één van de ondernemers. ,,Zij zijn de toekomst en dit motiveert alleen maar. Je kunt ze er niet snel genoeg bij betrekken.” De scholieren vonden het op hun beurt eveneens ‘coole’ om een kijkje achter de schermen te krijgen. ,,Normaal kom je hier nooit. Dit is leuk en fascinerend. Er is ook heel veel te zien en je krijgt volop informatie.”
Bij de T&T-challenge gaan de scholieren in groepjes aan de slag met levensechte opdrachten van de bedrijven waar ze over de vloer waren. Technologie & Toepassing is één van de ontwikkellijnen binnen het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland (STO-NOF). Deze campagne moet de jeugd (weer) enthousiast maken voor techniek en technologie.
De scholieren konden de afgelopen weken kiezen op welke uitdaging binnen welk techniekwerkveld ze zich willen storten. Bij OPNIEUW!, waar algemeen-directeur Kees Noordmans een presentatie hield en werkvoorbereider Johan Bakker een rondleiding verzorgde, gaan de leerlingen aan de slag met het ontwerpen van een klein kantoorartikel van PET-vilt voor de webshop van het circulair bedrijf. Voor de gemeente Noardeast-Fryslân, waar verkeerskundige Teertse Reitsma als gastheer optrad, behelst de opdracht het ontwerpen en inrichten van de nieuwe scholencampus aan de Parklaan in Dokkum.
Voor LauwersReclame, waar eigenaar Peter Drolinga eveneens op boeiende wijze interactief over zijn vakgebied vertelde, gaan de leerlingen zich bezighouden met een reclameplan voor een bedrijf. Werkvoorbereider Siebren Annema en projectbegeleider Durk van der Zee namen bij Dijkstra Draisma de scholieren mee in de wereld van de bouw. Het ontwerpen en bouwen van een tiny house is bij deze onderneming de uitdaging voor de leerlingen.
Medio december staan de presentaties van de resultaten op het programma en is de eindmeeting van de challenge. ,,We hebben er zin in en gaan er iets moois van maken. Dit is de echte wereld”, gaf een aantal leerlingen na het bedrijfsbezoek aan. Eén van de begeleidende docenten aanschouwde het allemaal met twinkelende ogen. ,,Van dit soort onderwijs worden we blij. Dit is goud.”