LEEUWARDEN – Stefan van der Pal heeft zijn Elfstedentriatlon volbracht. Hij finishte maandag om 15.15 uur op het laatste onderdeel. Hij heeft vijf dagen gezwommen, zeven uren gefietst en 32,5 uren hardgelopen. Met de actie heeft Van der Pal ondertussen al 61.000 euro opgehaald voor Stichting Semmy, die zich inzet voor onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. Tot de laatste minuten van de triatlon werd er gedoneerd schrijft Omrop Fryslân.
Zanger Syb van der Ploeg zingt bij de finish. Hij heeft de teksten aangeleverd op de bordjes die Van der Pal door de provincie heen heeft opgehangen. Ook is John Emmerik bij de finish: de vader van Semmy, het jongetje dat in 2007 op 5-jarige leeftijd overleed aan een tumor in de hersenstam. Hij is ook de oprichter van de Stichting Semmy, waar het geld van deze actie naartoe gaat.
En ze zijn niet de enigen: tientallen mensen staan Van der Pal op te wachten bij het WTC Expo in Leeuwarden. Geen bobo’s maar gewone mensen. En volgens verslaggever Hayo Bootsma past dat ook wel bij Van der Pal, bijzonder maar ook heel gewoon. Met een grote welkomsboog, en een groot applaus werd de topatleet binnengehaald.
“Lekker, hè!” waren de eerste woorden die Van der Pal sprak nadat hij over de finish was gekomen.
Een week geleden begon Van der Pal aan het zwemmen van de Elfstedenroute: een monstertocht van meer dan 200 kilometer. Maandag om 07.00 uur sprong hij in de Bonkevaart, wat daarna volgde waren vijf dagen zwemmen.
Grenzen verleggen
In de tussentijd deed hij wel powernaps en hield hij pauze om iets te drinken en flink wat te eten. Woensdag was een zware dag: Van der Pal kreeg het koud, was moe, had last van schaafwonden in zijn zwempak en moest een knop omzetten. De stroming van het water en de wind werkten op sommige delen van de route niet mee. Ondertussen kreeg de tocht wel meer aandacht. Er stonden meer supporters op de bruggen waar Van der Pal onderdoor zwom. Vrijdag kon hij een flinke slag maken en om 19.00 uur finishte hij bij het WTC, waar hij de nacht zou doorbrengen.
Het tweede onderdeel, de fietstocht, begon op zaterdag. Net na acht uur ’s ochtends stapte hij op de fiets bij het WTC. ’s Nachts kon hij weer op krachten komen en de fietstocht was dan wel de kortste van de triatlon, maar toch had Van der Pal het zwaar.
Misselijk op de fiets
Hij bleef de hele dag misselijk, waarschijnlijk nog door de inspanning van het zwemmen. “Ik heb wel eens lekkerder op de fiets gezeten”, zei Van der Pal. De tocht duurde ongeveer zeven uren. Van der Pal fietste gemiddeld zo’n 30 kilometer per uur.
Het fietsen ging voorspoedig en zo begon hij zondagochtend om 06.30 uur met hardlopen. Bij de start was hij nog misselijk, maar dat trok gaandeweg weg. Ondanks dat verwachtte Van der Pal dat het hardlopen het moeilijkste onderdeel zou worden.
Hardlopen: het zwaarste onderdeel
“Iedereen zegt dat zwemmen het zwaarste is, maar dat is het echt niet. Het is het langste”, gaf Van der Pal aan. “Het hardlopen is wat mij betreft het allerpittigste. Ook vanwege de klappen, natuurlijk. Dat wordt nog een dingetje.”
Het team achter Van der Pal riep mensen op om ’s nachts een lichtje te laten branden voor de triatleet. “Iedere keer als hij publiek ziet, leeft hij op”, zei zijn vrouw Marianne. “Zijn tempo is intussen wat gezakt”, vertelde ze zondag. “Maar elke stap is er nu eentje dichterbij de finish.”
De nacht van zondag op maandag was moeilijk. Na Bolsward kreeg hij een dipje. Hij wisselde hardlopen en wandelen af en hield meermaals een slaappauze. Met de opkomst van de zon keerde ook de energie weer terug. De eindstreep kwam langzamerhand in zicht. “Ik ben blij dat ik er bijna ben”, zei Van der Pal. Maar toen hij tussen de middag in Sneek kwam, had Van der Pal een grote dip. “Ik ben gaar”, zei hij. Vanwege de hitte kreeg hij natte handdoeken en icepacks. De route werd ook iets verlegd zodat de begeleiding hem in de gaten kon houden.