DOKKUM – Ondanks een enorme stijging van de toerisme-omzet deze zomer trekt Zuivelcoöperatie ZUCO U.A. zich per 1 september 2020 terug uit Dokkum.
,,We voelen ons genoodzaakt om het unieke ‘van gras tot culinair’ concept te beschermen tegen de huidige en aanstaande onvoorspelbare ontwikkelingen. Met verlies van horeca afnemers in combinatie met de verwachte terugval van toerismeomzet dit najaar, gaat in onze vestiging in Dokkum het deksel voor onbepaalde tijd op de bus en zullen we zo snel mogelijk alle kostenkranen dichtdraaien,”aldus de eigenaren. Wel blijft Zuivelcoöperatie Zuco U.A. bestaan en op kleine schaal investeren in product- en concept innovatie en zal een deel van het dagverse zuivelassortiment deze winter rechtstreeks vanaf de boerderij en via afnemers verkrijgbaar blijven. Op deze manier houden ze het concept in de lucht, kan de dagverse melk van boer Erik worden vervaardigd, blijven de producten verkrijgbaar en kunnen de obligatiehouders hun rentebonnen de komende periode blijven gebruiken.
Samen met personeel en partners is er vanaf het voorjaar van 2019 keihard gewerkt aan de vormgeving en het verder uitbouwen van het ‘van gras tot culinair’ concept. ,,Het concept staat wat ons betreft als een paal boven water. Wij twijfelen hier geen moment aan en het concept zal blijven draaien op onze passie en de sympathie van onze ambassadeurs. Door ons nu simpelweg tijdelijk “terug in het schild” te trekken, verwachten wij het culinaire onderdeel van het concept in betere tijden verder en beter uit te kunnen rollen. De schat aan opgedane ketenbrede kennis en ervaring wordt veilig opgeborgen en beschermd. Doordat wij de huidige Covid-19 situatie en de gevolgen daarvan niet kunnen overzien en wij de onderneming hoe dan ook door deze moeilijke tijd heen willen loodsen, is besloten voor ‘save’ te gaan. Na een traject van sparren met en laten adviseren zijn we unaniem tot dit besluit gekomen.”
De enorme zomerdrukte in Dokkum en de potentie van het onderscheidende concept heeft geleid tot een flinke omzetgroei op het gebied van directe verkoop aan consumenten vanuit de vestiging in Dokkum. De financiële tekorten die door de Covid-19 golf in maart 2020 zijn ontstaan, zijn dan ook bijna weggewerkt. Echter, een benodigde buffer om het laagseizoen in Dokkum door te komen is er simpelweg niet en op verbetering van deze situatie is vooreerst geen zicht. Als gevolg van Covid-19 is sinds de eerste golf besmettingen en de getroffen maatregelen in maart de afzet van culinaire zuivelproducten richting horecabedrijven voor zo’n 90% teruggevallen. Naast bestaande horecaklanten zou er vanaf maart 2020 een scala horecagelegenheden starten met afname van de culinaire zuivelproducten en roomijs. Het is onrealistisch om te verwachten dat de opgelopen tekorten in de horecabranche nog enigszins goedgemaakt gaan worden en dat er op korte termijn wel besteld wordt.