LAUWERSMEER – Waterschap Noorderzijlvest krijgt 3,12 miljoen euro rijkssubsidie voor de aanleg van een zoutwatermeetnet in en om het Lauwersmeer. Het project is onderdeel van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) en heeft als doel de ecologische waterkwaliteit te verbeteren, terwijl de landbouw in het gebied behouden blijft.
Betere overgang tussen zoet en zout
Het waterschap werkt samen met natuurorganisaties en agrariërs om een natuurlijkere overgang tussen zoet en zout water te realiseren. Volgens bestuurder Annette van Velde is dit cruciaal voor de biodiversiteit en waterkwaliteit. Het noordelijke deel van het Lauwersmeer moet zouter worden, terwijl het zuidelijke deel zoet blijft voor de landbouw. Met het meetnet kan het zoutgehalte nauwkeurig worden gevolgd.
Meetpunten en openbaar dashboard
Het chloride meetnet wordt in 2025 en 2026 aangelegd. Er komen meetpunten in zowel het meer als omliggende natuur- en landbouwgebieden. De gegevens worden verzameld in een openbaar online dashboard. Hiermee wil het waterschap inzicht krijgen in de verdeling van zoet en zout water en de invloed hiervan op de waterkwaliteit. De meetresultaten vormen de basis voor een verdere verkenning tot 2028. Hierbij wordt onderzocht hoe een gecontroleerde overgang tussen zoet en zout water kan worden gerealiseerd. Waterveiligheid blijft hierbij een belangrijke voorwaarde, aangezien overtollig regenwater via het Lauwersmeer naar zee moet worden afgevoerd.
Onderdeel van landelijk waterprogramma
Het project maakt deel uit van de bredere PAGW-aanpak, waarvoor de minister van Infrastructuur en Waterstaat eind 2023 een bijdrage van 10 miljoen euro toezegde. Waterschap Noorderzijlvest werkt hierin samen met Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Staatsbosbeheer en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.