BURGUM – Het zorgpersoneel in Fryslân is nog steeds niet klaar voor een nieuwe pandemie, schrijft Omrop Fryslân. De coronacrisis heeft diepe sporen nagelaten. Volgens Jan Maarten Nuijens, bestuursvoorzitter van zorgorganisatie Kwadrant, zijn de verzorgingshuizen beter voorbereid dan in 2020, maar het personeel is mentaal en fysiek uitgeput. De impact van de coronamaatregelen, zoals het niet kunnen ontvangen van familieleden in het verzorgingshuis, blijft het personeel achtervolgen. “Vraag je het personeel of ze een nieuwe crisis aankunnen, dan is het antwoord: alsjeblieft, niet nog een keer.”
Hoewel de draaiboeken klaar liggen en er provinciaal beter samengewerkt wordt, blijft het tekort aan beschermingsmiddelen een probleem. Veel materialen, zoals mondkapjes, hebben een houdbaarheidsdatum. De snelheid waarmee het bedrijfsleven nu kan opschalen, zou wel verbetering kunnen brengen. Toch blijft de zorgafhankelijk van goed personeel en middelen.
Vakbondsvoorzitter Femke Merel van Kooten waarschuwt dat de zorgsector nog altijd kampt met grote tekorten. Het huidige aantal van 66.000 tekortkomende zorgmedewerkers zal in de toekomst verder oplopen door vergrijzing en complexere zorgvragen. De kwaliteit van zorg wordt daardoor steeds moeilijker gewaarborgd. “Er moet geïnvesteerd worden in de zorg en vooral in de mensen die er werken”, aldus van Kooten. De situatie wordt nog verergerd door bezuinigingen op de pandemische paraatheid. De GGD Fryslân deelt dezelfde zorgen. Volgens Everhard Hofstra, arts infectieziektebestrijding bij de GGD, is men wel beter voorbereid dan voorheen, maar er is nog veel werk te doen. De ervaring van de afgelopen jaren is waardevol, maar voor een echte voorbereiding op een volgende pandemie moeten er meer middelen komen. De vraag blijft: hoe lang kan de zorgsector nog blijven draaien met de huidige tekorten en werkdruk?