Zorgen over woningbouwproject Acht oan de diken te Buitenpost · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Zorgen over woningbouwproject Acht oan de diken te Buitenpost

woensdag 11 september 2024

BUITENPOST – De fracties van Partij van de Arbeid en GroenLinks in de gemeenteraad van Achtkarspelen hebben vervolgvragen gesteld over het stagnerende woningbouwproject ‘Acht oan de diken’. De partijen maken zich steeds meer zorgen over de beperkte voortgang van woningbouwprojecten in de regio, die niet alleen achterblijven bij de vastgelegde ambities van de gemeenteraad, maar ook niet voldoen aan de feitelijke vraag.

Eerder stelden beide fracties al schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur over het project in Buitenpost, maar de ontvangen antwoorden gaven aanleiding voor nieuwe vragen. De partijen vrezen dat het huidige tekort aan betaalbare en passende woningen een groeiend probleem wordt voor woningzoekenden, zeker met de lange wachttijden en hoge huizenprijzen als gevolg.

Geen overeenstemming met projectontwikkelaar?

Uit de eerdere beantwoording door het college blijkt dat er al enige tijd een conceptplan ligt dat is ontwikkeld door een samenwerking tussen inwoners, de gemeente, grondeigenaren en andere belanghebbenden. Dit plan lijkt echter niet de goedkeuring van de projectontwikkelaar te krijgen, die een deel van de grond bezit. De partijen maken zich zorgen dat, ondanks gesprekken die al meer dan een jaar plaatsvinden, er geen zichtbare voortgang is geboekt.

Zorgen over woningtypen en sociale verdeling

Daarnaast richten de vragen zich op de sociale en betaalbare woningbouw binnen het project. De fracties gaan ervan uit dat de eerder vastgestelde verdeling van 33% van de woningen voor sociale huur, betaalbare koopwoningen en koopwoningen het uitgangspunt was, maar vragen nu of deze aanname correct is. Zij vrezen dat de projectontwikkelaar hier mogelijk niet volledig in is meegegaan. Als de gesprekken tussen de betrokken partijen niet leiden tot een doorbraak, willen de fracties van het college weten welke instrumenten beschikbaar zijn om de impasse te doorbreken, desnoods met dwangmaatregelen.

Betrokkenheid Tiny Houses-initiatief

Een ander belangrijk punt betreft de mogelijke toevoeging van Tiny Houses aan het project. De vereniging Lytse Hûskes Bûtenpost, die voorstander is van een dergelijk initiatief, zou mogelijk hun ambities als deelproject zelfstandig kunnen realiseren. De fracties vragen nu op welke termijn het college dit plan gaat onderzoeken, en wanneer de directe belanghebbenden hierbij betrokken worden. Ook willen zij weten wanneer de gemeenteraad hierover geïnformeerd zal worden.

Ten slotte vragen PvdA en GroenLinks of het college bereid is om de huidige 33%-verdeling van sociale huur, betaalbare koop en reguliere koopwoningen per project opnieuw te evalueren. Volgens de fracties zou deze verdeling ook over de verschillende dorpen en woningbouwprojecten kunnen worden gespreid. Zij dringen aan op een nader onderzoek naar de haalbaarheid hiervan en willen weten wanneer het college dit onderzoek zal uitvoeren en de gemeenteraad zal informeren.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Zorgen over woningbouwproject Acht oan de diken te Buitenpost · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?