Zorgen over politiecapaciteit in Fryslân: lokale veiligheid in het gedrang · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Zorgen over politiecapaciteit in Fryslân: lokale veiligheid in het gedrang

maandag 27 november 2023

BUITENPOST – In verschillende gemeenten in Fryslân zijn ernstige zorgen geuit over de politiecapaciteit in relatie tot de toenemende landelijke vraag naar politie-inzet. De burgemeesters van de achttien Friese gemeenten uiten in een gezamenlijke brief, ondertekend door Oebele Brouwer (burgemeester Achtkarspelen), voorzitter van de veiligheidsdriehoek, hun zorgen.

Volgens de burgemeesters worden lokale basisteams steeds meer belast met taken die gerelateerd zijn aan landelijke kwesties. Dit omvat onder meer het leveren van personeel voor bewaking en beveiliging, ondersteuning in Ter Apel en langdurige demonstraties elders in het land. Hoewel de burgemeesters begrip tonen voor de noodzaak van deze inzet, wijzen zij op de ernstige gevolgen voor lokale veiligheidskwesties.

De groeiende landelijke vraag naar politiepersoneel leidt tot onvoldoende aandacht en capaciteit voor prioritaire lokale en regionale onderwerpen, zoals ondermijningsonderzoeken en de aanpak van cybercriminaliteit. Bovendien wordt de aanwezigheid van wijkagenten in buurten en dorpen steeds minder zichtbaar, wat de samenwerking tussen overheidspartijen negatief beïnvloedt en de kloof tussen overheid en samenleving vergroot. De roosterdruk op regulier politiewerk neemt toe door de inzet van wijkagenten voor noodhulp, waardoor de informatiepositie en verbinding in wijken verslechteren. Daarnaast blijkt dat de politie veel tijd kwijt is aan administratieve taken door nieuwe wetgeving, zoals de Wet open overheid.

De burgemeesters doen een dringend verzoek aan de regioburgemeester Koen Schuiling van de politieregio Noord-Nederland om op landelijk niveau aan te geven dat er geen verdere politiecapaciteit meer beschikbaar is voor landelijke kwesties. Tevens wordt er bij het kabinet en de minister op aangedrongen andere keuzes te maken met betrekking tot landelijke vraagstukken om lokale veiligheidsthema’s te waarborgen. De brief, opgesteld namens alle Friese gemeenten, is afgelopen vrijdag besproken en verzonden. Het is een gezamenlijke inspanning om aandacht te vragen voor de overbelasting van lokale politieteams en de gevolgen daarvan voor de lokale veiligheid in Fryslân.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?