WIERUM – Waterschappen maken zich zorgen over het verbod op klepelmaaiers vanaf 2025. Die worden gebruikt om watergangen open te houden, zodat de aan- en afvoer van water niet in gevaar komt. De maaier hakt eigenlijk de begroeiing in kleine stukjes. Het is de meest effectieve manier om hoge begroeiing of zelfs takken en boompjes weg te halen. Door strengere natuurwetgeving mag deze apparatuur vanaf 1 januari nog maar beperkt worden ingezet. Volgens de politiek in Den Haag is het niet goed voor de biodiversiteit. Wetterskip Fryslân is het daar, net als waterschappen in Groningen, niet mee eens.
“Deze maaiers zijn voor ons heel belangrijk om watergangen open te houden”, zegt Cees Pieter van Burgsteden van Wetterskip Fryslân. Als de klepelmaaier niet meer gebruikt mag worden, zijn er andere maaimethodes nodig. “Dat betekent dat we vaker moeten maaien”, zegt Van Burgsteden. “Er moet dan geïnvesteerd worden in nieuwe maaiers, maar ook in meer personeel en dat betekent veel extra kosten.” Of klepelmaaiers inderdaad schadelijker zijn voor de biodiversiteit is nog maar de vraag. Vaker maaien is waarschijnlijk nog veel schadelijker, denken de waterschappen. Wetterskip Fryslân werkt bijvoorbeeld al met kaarten om aan te geven welke gebieden kwetsbaar zijn. Die worden dan overgeslagen bij het maaien.
Er zijn ondertussen Kamervragen gesteld over het onderwerp. Van Burgsteden: “We hebben goede gesprekken met de politiek en ik heb goede hoop, dat wij Den Haag ervan kunnen overtuigen dat het beter is om door te gaan op de manier zoals wij het nu ook doen.”