DE WESTEREEN – De Weekend Nieuwshow, deze week gepresenteerd door Jitske de Hoop en Dries Kalsbeek, techniek was in handen van Wieger Postma, had een verscheidenheid aan onderwerpen. Wim Meijberg vertelde hoe zorg voor ouderen samen komt met het gebruik maken van de natuur en mensen meer beleving kan geven met wat de natuur kan bieden. “Waarom geen mooie fruitbomen in de tuinen van verzorgingstehuizen zodat mensen zelf hun fruit kunnen plukken.”
Harm Weistra, hoofdredacteur en Sven Keizer, directeur van RTV NOF zijn blij met de verlenging van de uitzendrechten voor de komende vijf jaar, die RTV NOF de mogelijkheid biedt om door te gaan met de professionele ontwikkeling van lokale informatievoorziening, via radio, televisie, online en sociaal media. Volgend jaar februari zal de programmering aangepast worden doormiddel van het ineen schuiven van de programmering van het voormalig RTV Kanaal 30, die de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel bediende en RTV NOF die actief was in de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân, tot één programmering RTV NOF die in het gehele uitzendgebied te horen zal zijn. Ook zullen dan alle programma jingles worden vernieuwd in een meer eigentijds en Fries concept.
Oud wethouder van Noardeast-Fryslân Aant Jelle Soepboer, zal op 6 december worden geïnstalleerd als nieuw 2e kamerlid, dit nadat hij met zijn partij NSC afgelopen woensdag 20 zetels wist te bemachtigen tijdens de landelijke verkiezingen. “De afgelopen dagen waren zeer hectisch maar we zijn enorm trots op wat we hebben gedaan”. Bang voor het uiteenvallen van zijn partij was hij niet, “er zit een solide ploeg mensen, met veel kennis van zaken en ik heb er vertrouwen in.” De vraag of hij de volgende minister van onderwijs wordt wilde hij niet op vooruit lopen. “Myn foarkar leit by de keamer.”
Volgende week maandag is Kees Wielstra, wethouder Dantumadiel, aanwezig bij de bijeenkomst in “De Ferbining” in Feanwalden om samen met mensen die een verstandelijke beperking hebben te spreken over het inclusief kunnen participeren in onze maatschappij in de meest brede zin van het woord, dit allemaal in het kader van de campagne “Kom erbij”.
“Mensen op het platteland hebben meer moeite bij het zoeken van mentale hulp dan mensen in de stad, dit ondanks een grotere gemeenschapszin die het platteland vaak kenmerkt”. Dit was een van de conclusies die Anne Goaitske Breteler, Cultureel Antropoloog, vaststelde in haar onderzoek naar ‘Mentale (on)gezondheid op het platteland.” Volgende week woensdag 29 november is dit het onderwerp wat besproken gaat worden op een inspiratiebijeenkomst in de theaterkerk in Nes. Deze, en meer conclusies, zijn onder andere ook te lezen in het boek van Breteler wat volgend jaar verschijnt “De laatste dagen van de dorpsgek.” Christel van Raaij, deskundige op het gebied van mentale gezondheid in de agrarische sector en Joke Elzinga ervaringsdeskundige en boerin zijn aanwezig op deze inspiratieavond om vanuit hun perspectief hierover te spreken.
Een vrij recent fenomeen, de Weggeefkast, ook inmiddels in Ferwert aanwezig, geeft aan dat er “veel stille armoede is.” volgens Hannie. Zij is de initiatiefneemster van de Weggeefkast. In Ferwert staat sinds september zo’n kast. Via facebook roept Hannie mensen op om te doneren zodra de kast weer leeg is. Inmiddels is er een initiatief om voor de maand december iets extra’s te doen in verband met de feestdagen. Ook zal er een kledingbeurs komen in het gebouw van de kerk, mensen kunnen hier kleren doneren en deze kunnen gratis worden afgehaald door mensen die moeite hebben om dit zelf te kunnen kopen.