Zo verwijder je effectief groene aanslag · Foto('s): 
RECLAME

Zo verwijder je effectief groene aanslag

vrijdag 10 december 2021

LEEUWARDEN – Vrijwel iedereen wordt geconfronteerd met groene aanslag op muren, terras, oprit en tuinmeubelen. Geen fraai zicht en je wil er natuurlijk graag komaf mee maken. En goed plan want groene aanslag maakt niet alleen de aanblik minder mooi, het is bovendien ook niet goed voor de duurzaamheid van de aangetaste oppervlaktes.

Wat is het?

Groene aanslag die je ziet, is niets meer dan mos en algen die zich vasthechten, onkruid dus dat zich vormt op verschillende oppervlaktes. Vooral donkere en vochtige plaatsen zijn de plaatsen waar je de groene aanslag het snelst en het meest zal aantreffen. Het zal niet alleen onmiddellijk een minder mooi zicht opleveren, groene aanslag op tegels kan ook behoorlijk glibberig zijn en dus gevaarlijk. Verwijderen van de aanslag gaat niet zo makkelijk, het is namelijk vrij hardnekkig en je kan het niet zomaar even weg borstelen.

Waar komt het voor?

Aan de buitenkant van je woning kan je eigenlijk overal groene aanslag ontdekken. Die mooie tuinmeubelen waar je zo trots op bent die een groene schijn lijken te krijgen, de terrastegels die eronder te lijden hebben evenals de tegels van je oprit en zelfs je buitenmuren kunnen een groene kleur gaan vertonen na verloop van tijd. Zoals al gezegd, zullen donkere en vochtige plekken het meest kans maken om aangetast te worden door die vervelende en lelijke aanslag.

Wat kan je ertegen doen?

Hoe je de aanslag kan verwijderen, hangt vooral al van de plaats waar het zich bevindt. Toch is verwijderen zeker aan te raden, al is het niet het leukste karwei omwille van die hardnekkigheid en kruipt er wel wat tijd in om het grondig te doen en de aanslag volledig en overal te verwijderen.

Aanslag verwijderen van tuinmeubelen

Voor kunststof tuinmeubelen kan je kiezen tussen een cleaner die je koopt in de doe-het-zelf zaak of een eigen gemaakt sopje van lauw water met soda en groene zeep. Voor houten tuinmeubelen doe je er beter aan om de meubelen te borstelen in de richting van de houtnerf met een lauw sopje met soda en dit zo vaak te herhalen als nodig. Voor meubelen gebruik je maar beter geen hogedrukreiniger, je zou de meubelen hiermee kunnen beschadigen.

Aanslag verwijderen van terrastegels en oprit

Voor tegels is de meest doeltreffende manier van verwijderen van aanslag het gebruik van een hogedrukreiniger. Wil je weten wat de beste hogedrukreiniger is? Online zijn er diverse artikelen te vinden met een uitgebreide koopgids. Let er op om de gebruikte druk niet te hoog te zetten om de tegels geen schade toe te brengen. De meeste hogedrukreinigers kan je tegenwoordig voorzien van een speciale terrasreiniger wat het werkje aangenamer en schoner voor jou maakt.

Een drukspuit is een andere mogelijkheid die je hebt om groene aanslag te verwijderen. Hier ga je een vloeistof onder druk op de te behandelen oppervlakte spuiten. Voordeel hiervan is dat je zeer specifiek op de aanslag zelf kan gaan werken, zonder de niet aangetaste tegels ook te moeten schoonmaken.

Een huis-tuin-keuken middeltje voor het verwijderen van groene aanslag is het gebruik van azijn. Klinkt eenvoudig, en dat is het ook, maar het werkt bijzonder doeltreffend. Bij deze methode verwijder je eerst alle andere vuil van de tegels en besproei je daarna met een plantenspuit de groene aanslag. Na enige tijd intrekken, spoel je de tegels met zuiver water en daarna ga je de tegels nog eens goed schrobben met water met azijn. Nog een laatste keer afspoelen en je tegels zijn vrij van aanslag.

Hoe kun je het vermijden?

Voor meubelen is de oplossing heel eenvoudig, namelijk afdekken. Een groot zeil dat je over de meubelen spant als deze niet gebruikt worden, voorkomt de aantasting door mos en algen. Aanslag op tegels vermijden, kan je doen door wekelijks de tegels te vegen. Hierdoor krijgen mos en algen onvoldoende tijd om zich op de tegels te hechten en kunnen ze dus ook geen aanslag vormen.

Groene aanslag is vervelend, niet mooi en kan zelfs gevaarlijk zijn om uit te glijden, maar gelukkig is het vrij eenvoudig te verwijderen en kan je enkele maatregelen nemen om al te hardnekkige aanslag te voorkomen. Onderhoudt tegels en meubelen goed en koop de beste hogedrukreiniger die je kan vinden voor een grondige schoonmaakbeurt en je tegels en meubelen zien er steeds als nieuw uit.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?