LEEUWARDEN – Isoleren klinkt eenvoudig en in veel gevallen is dat het ook. Mits je het juiste materiaal gebruikt uiteraard. En die keuze is weer afhankelijk van een aantal factoren. Zoals het doel van het isoleren, het object en uiteraard het budget. Bij isoleren denken veel mensen standaard aan warmte isolatie. Maar isolatie kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld geluid buiten of juist binnen te houden. Dit noemen we akoestische isolatie. Deze vorm van isoleren vraagt om een ander materiaal. Net zoals een plat dak om een ander materiaal vraagt dan een hellend dak of een muur of vloer.
Wat en waarom?
Om de juiste keuze in het materiaal te maken, is het allereerst van belang om te weten wat je gaat isoleren en waarom. Kies je voor warmte isolatie dan is onder andere glaswol een goede optie. Wil je een ruimte akoestisch isoleren, dan is de isolatiewaarde van steenwol beter. Wil je een hele hoge isolatiewaarde, dan zijn PIR platen een goede keuze.
Wat is steenwol?
Steenwol wordt ook wel verkocht onder de naam rotswol. Het wordt gemaakt van basalt en diabaas en verwerkt tot platen of materiaal op rol. Steenwol isolatie wordt veel gebruikt voor het aan de binnenkant isoleren van daken, voor scheidings- en voorzetwandwanden en bij het isoleren van houten vloeren. De platen zijn verkrijgbaar van een dikte van 5 cm tot en met 20 centimeter. De prijs is afhankelijk van de dikte en daarmee de isolatiewaarde.
Wat is glaswol?
Glaswol wordt gemaakt van zand en gerecycled glas, soms met toevoeging van kalk, soda, bindmiddelen en/of organische materialen. Door deze samenstelling is Glaswol isolatie niet brandbaar en neemt het geen vocht op. Glaswol is een goedkoop isolatiemateriaal dat zich goed leent voor het (van binnenuit) isoleren van (hellende) daken, spouwmuurisolatie en houten vloeren. De isolatiewaarde is ongeveer gelijk aan die van steenwol. Wordt het materiaal gebruikt voor warmte isolatie, dan scoort glaswol zelfs iets beter.
PIR platen
Naast steenwol en glaswol is PIR één van de meest verkochte isolatiematerialen. Het materiaal is niet alleen heel veelzijdig waardoor het voor vele doeleinden geschikt is, het heeft ook nog een gesloten cellenstructuur. Hierdoor hebben PIR platen een zeer hoog thermisch isolatievermogen en is het goed vochtbestendig. De platen kunnen buitenaf gebruikt worden bij platte maar ook hellende daken. Wel is het belangrijk om te zorgen dat de platen goed afgedicht worden voor een optimaal resultaat. Het nadeel is dat PIR isolatie een duurdere optie is.
De keuze
De keuze hangt dus af van wat je gaat isoleren, waarom en wat het budget is. Wil je een dak van buitenaf isoleren, heb je minder keuze. Kies je voor isolatie vanaf de binnenkant, is er meer mogelijk. Maar er is nog een overweging en dat is de verwerking. Naast het verschil tussen platen en materiaal op rol, is isoleren met glaswol als je een allergie hebt of last van je luchtwegen, geen slimme optie. Bij het verwerken komen namelijk kleine glaswol deeltjes vrij die voor irritatie kunnen zorgen. Dit is ook meteen de reden dat voor het verwerken van glaswol aangeraden wordt dit altijd met handschoenen te doen en daarnaast een stofmasker en een veiligheidsbril te dragen. Ook goed stofzuigen na verwerking, is een verstandig.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.