Zo maak je de mooiste plaatjes van het noorderlicht of vallende sterren · Foto('s): RTV NOF | Marcel Renou
  RTV NOF | Marcel Renou

Zo maak je de mooiste plaatjes van het noorderlicht of vallende sterren

dinsdag 13 augustus 2024

REGIO – Stond je vandaag op en bekruipt je het gevoel dat je iets bijzonders hebt gemist bij het zien van al die prachtige foto’s van vallende sterren en het noorderlicht? Geen zorgen, dinsdagavond krijg je nog een kans! Fotograaf Marcel Renou deelt zijn tips om zelf het perfecte plaatje vast te leggen.

1. Zoek een donkere locatie
Kies een plek met zo min mogelijk lichtvervuiling en richt je blik naar het noordoosten. Daar heb je de grootste kans om een meteoriet te spotten. Het noorderlicht is moeilijk met het blote oog te zien, maar op een foto komen de kleurcontrasten duidelijker naar voren.

2. Gebruik de nachtstand op je telefoon
Volgens Renou kun je prima foto’s maken met je mobiele telefoon, mits je de nachtstand inschakelt. “De lens blijft dan ongeveer drie seconden open, dus zorg ervoor dat je de telefoon stabiel houdt,” zegt hij. Een statief is ideaal, maar een paaltje of ander vast oppervlak werkt ook prima. De nachtstand activeer je door op het maansymbool te klikken; bij sommige telefoons schakelt deze automatisch in als het donker is.

3. Handmatige instellingen voor je camera
Heb je een fotocamera? Dan loont het om de instellingen handmatig aan te passen. Stel de ISO-waarde in tussen de 1600 en 5000, de sluitertijd op 10 tot 15 seconden, en kies een zo laag mogelijk diafragma. Zo vergroot je de kans op een indrukwekkende foto voor op social media.

4. Praktische tips voor beginners
Voor de zekerheid: vergeet niet het lensdopje te verwijderen, houd je vingers uit de buurt van de lens en haal eventueel je telefoon uit het klaphoesje.

5. Geniet van het moment!
Het noorderlicht en de Perseïden zijn zeldzame verschijnselen in Fryslân, dus geniet van het schouwspel. En zelfs als de foto niet perfect is, heb je een onvergetelijke ervaring.

Heb je het afgelopen nachten gemist? Probeer het dan vanavond nog eens, al is de kans kleiner omdat het hoogtepunt voorbij is, aldus Renou. “Het vergt nu wat meer geluk, maar anders kun je het volgend jaar op 12 augustus weer proberen, wanneer de Perseïden terugkeren.”

Wat zijn vallende sterren?
Vallende sterren, officieel Perseïden genoemd, zijn eigenlijk geen sterren, maar stukjes ruimtepuin van de komeet Swift-Tuttle. Wanneer de aarde door deze zwerm passeert, verbranden de deeltjes in de atmosfeer, waardoor ze als gloeiende lichtstrepen aan de hemel verschijnen.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Zo maak je de mooiste plaatjes van het noorderlicht of vallende sterren · Foto('s): RTV NOF | Marcel Renou
  RTV NOF | Marcel Renou

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?