Zo kun jij je huis verduurzamen · Foto('s): 
RECLAME

Zo kun jij je huis verduurzamen

zaterdag 01 april 2023

LEEUWARDEN – Het verduurzamen van je huis kan niet alleen helpen om je ecologische voetafdruk te verkleinen, maar kan ook leiden tot lagere energiekosten en een meer comfortabele leefomgeving. Het verduurzamen van je huis kan veel voordelen opleveren. In dit artikel vind je tips om je huis te verduurzamen.

Isolatie

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte binnen tijdens de winter en houdt de warmte buiten tijdens de zomer. Dit vermindert de energie die nodig is om je huis op te warmen of af te koelen, waardoor je energierekening daalt. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Zo kun je de spouwmuren isoleren, maar ook via het dak verlies je veel warmte. Goede dakisolatie is daarom erg belangrijk. Ook het isoleren van de vloeren kan een kostenbesparing opleveren. Goed advies is belangrijk als je je huis beter wil isoleren. Neem daarom eerst contact op met een isolatiebedrijf.

Dubbel glas

Oude ramen zijn vaak niet goed geïsoleerd en kunnen warmteverlies veroorzaken. Heb je nog geen dubbel glas, dan zijn je ramen aan vervanging toe. Door deze te vervangen door nieuwe ramen met dubbel of zelfs drievoudig glas, kan je de warmte binnen houden en het geluid van buitenaf verminderen.

Een slimme thermostaat installeren

Een slimme thermostaat kan de temperatuur in je huis automatisch regelen, zodat je niet onnodig energie verspilt wanneer je niet thuis bent. Je kan deze thermostaat ook bedienen met je smartphone of tablet. Zo kun je verwarming overdag laag zetten en een uur voordat je thuiskomt aanzetten, zodat je thuiskomt in een lekker warm huis.

LED-verlichting

LED-lampen verbruiken veel minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan ook nog eens veel langer mee. Door over te stappen op LED-verlichting kan je dus flink besparen op je energierekening. 

Je CV-ketel vervangen

Een oude cv-ketel verbruikt veel meer energie dan een nieuwe, energiezuinige variant. Door te investeren in een nieuwe cv-ketel kan je flink besparen op je energierekening. Je kunt ook je CV-ketel vervangen voor een alternatieve warmtebron zoals een warmtepomp of een zonneboiler.

Zonneboiler

Met een zonneboiler kun je besparen op je gasverbruik. Voor het opwarmen van water gebruikt een zonneboiler zonne-energie. Hiermee kun je ongeveer de helft van je jaarlijkse kosten voor warm water besparen. Voor het plaatsen van een zonneboiler kun je van de overheid subsidie krijgen. 

Waterpomp

Een warmtepomp is een alternatief voor een cv-ketel. Een warmtepomp maakt gebruik van alle warmte in de omgeving. Deze warmte wordt gebruikt als energie. De pomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het water wat in de bodem zit. De warmte van de zon wordt opgeslagen in de lucht, de aarde en het grondwater. Eerst wordt met behulp van collectoren warmte onttrokken aan de lucht, de bodem of het bodemwater. Deze energie wordt vervolgens naar een compressor getransporteerd.

Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen zijn een goede investering als je je huis wilt verduurzamen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en dus minder energie hoeft te verbruiken.

Verschillende soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, maar welke is de beste? De basis van de zonnepanelen is hetzelfde. Op het paneel bevinden zich zonnecellen. Zodra er zonlicht op deze lagen komt ontstaat er stroom. De meeste zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Wil je de stroom kunnen gebruiken dan moet deze worden omgevormd naar wisselstroom. Daarom is er en omvormer nodig. Dit apparaat zorgt ervoor dat gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom.

Zonne-energie opslaan

Wil je zonne-energie opslaan voor later gebruik dan heb je een thuisaccu nodig. Met een thuisaccu ben je minder afhankelijk van het stroomnet. Dat kan handig zijn als je af en toe te maken krijgt met stroomuitval. Daarnaast heb je met een thuisaccu minder last van stijgende energieprijzen omdat je gebruik kunt maken van gratis stroom, opgewekt door je zonnepanelen. 

Hoe werkt een thuisaccu?

De zonnepanelen wekken overdag stroom op en de stroom wordt via een regelaar naar de apparaten in het huis om deze te voorzien van stroom. Wekken de panelen meer energie op dan ze verbruiken dan wordt de extra stroom opgeslagen in de thuisaccu. Is er geen zon meer en wordt er geen stroom opgewekt dan kan de stroom uit de thuisaccu worden gebruikt. Dit gebeurt in de avond en op dagen met weinig zonlicht. Is ook de accu leeg, dan wordt er overgeschakeld naar het elektriciteitsnet.

Duurzame materialen gebruiken

Kies bijvoorbeeld voor duurzame materialen bij verbouwingen of renovaties. Denk aan hout met een keurmerk, isolatiemateriaal van gerecyclede materialen en verf zonder schadelijke stoffen. 

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?