LEEUWARDEN – Ten tijde van stijgende energieprijzen en een hoge inflatie is het fijn om op verschillende manieren geld te besparen. Op die manier houd je aan het eind van de maand geld over voor eventuele onvoorziene kosten of hogere rekeningen. Ook is het prettig om ruimte te hebben in je budget om leuke dingen te doen of een vakantie te kunnen betalen. Er zijn redenen genoeg om op dit moment geld te besparen. Door slimme keuzes te maken in het uitvoeren van huishoudelijke taken, wordt je energierekening lager en ben je tegelijkertijd milieuvriendelijk bezig. Welke keuzes kun je vandaag nog maken om je ecologische voetafdruk te verkleinen en geld te besparen?
Energiezuinig wassen
Een gemiddeld gezin in Nederland draait al snel meerdere wassen per week. Dat betekent heel wat water en energie dat wordt verbruikt. Een manier om geld en energie te besparen is door te kiezen voor de beste wasmachine, hiermee kun je energie zuiniger wassen. De nieuwere modellen hebben over het algemeen het hoogste energielabel. Hiermee maak je dus niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar omdat je heel energiezuinig wast bespaar je ook nog eens een hoop geld. De nieuwste machines maken gebruik van handige technische ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld een beladingssensor. De machine meet hoeveel was er in de trommel zit en past het water- en energieverbruik hier op aan. Het beste kies je er overigens wel voor om de trommel altijd zo vol mogelijk te doen en niet met een halfvolle trommel te wassen. Ook kunnen goede wasmachines je was goed schoon krijgen bij lagere temperaturen. Kleding die niet heel vies is kun je prima op 20 of 30 graden wassen. Bovendien hoeft niet alle kleding altijd gewassen te worden. Met amberblokjes kun je ervoor zorgen dat het wasgoed nog langer fris blijft ruiken. Plaats deze op een bakje of hang ze in een zakje in je kledingkast. Door de geur die het verspreid blijft je kleding lekker ruiken voor een langere periode en hoef je het dus minder vaak te wassen.
Wasgoed drogen
Een droger gebruikt veel energie. Zolang het mogelijk is, probeer dan het wasgoed zoveel aan de lucht te laten drogen. Heb je een tuin of ruim balkon dan kun je de was buiten laten drogen. Dit kan zelfs in de winter met lage temperaturen of zelfs wanneer het vriest. Heb je weinig ruimte in huis dan kan een droger soms een uitkomst zijn. Probeer hier zo zuinig mogelijk mee om te gaan. Gebruik de droger bijvoorbeeld alleen voor grotere items zoals beddengoed waar je geen ruimte voor hebt om het op te hangen. Ook de keuze van je wasmachine heeft invloed op hoeveel je een droger gebruikt. Wanneer je een wasmachine hebt met een goed droogresultaat hoeft het wasgoed namelijk minder lang in de droger. Wat het droogresultaat is van de wasmachine kun je aflezen op het label. Dit staat niet gelijk aan een hoger toerental tijdens het centrifugeren. Centrifugeren kost weliswaar veel energie, maar minder dan wanneer de was langer in de droger moet.
Gebruik je vaatwasser slim
Afhankelijk van de grootte van je huishouden staat de vaatwasser zeker een paar keer per week aan. Voor een gezin van 5 is dat al snel iedere dag, terwijl dat bij een stel gemiddeld 3 keer per week is. Kies ook bij dit apparaat voor een goed energielabel. Nieuwe modellen zijn in combinatie met een goed vaatwastablet krachtig genoeg om de vaat te reinigen zonder voorspoelen. Dit bespaart je veel water. Gebruik de vaatwasser pas wanneer hij helemaal vol zit. Ben je met een kleiner huishouden, dan kan dat een aantal dagen duren. Maak altijd gebruik van het eco-programma indien mogelijk. Hoeveel het programma vaak langer duurt, bespaart hij juist veel water ten opzichte van het reguliere programma.
Schoonmaken doe je op deze manier
Het huis schoonmaken hoeft niet met heel heet water. Het opwarmen van water kost veel energie en dus ook geld. Het is dus niet alleen van belang hier rekening mee te houden tijdens het douchen, maar ook tijdens het uitvoeren van huishoudelijke taken. Door gebruik te maken van goede, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen wordt je keuken of badkamer ook heel goed schoon met koud of lauw water. Hoe minder (warm) water je gebruikt, hoe beter. Door regelmatig met een kleine hoeveelheid water en schoonmaakmiddel de oppervlaktes te reinigen, voorkom je bijvoorbeeld schimmelaanslag in de badkamer, waar je een agressief middel voor nodig hebt.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.