LEEUWARDEN – Soms is het beter iets moois te verliezen, dan dat je het nooit hebt gehad. Hoewel deze quote de pijn van het verlies van een dierbare niet verzacht. Is het wel de pijnlijke waarheid. Tijdens het rouwproces is het belangrijk de mooie herinneringen te koesteren, mooie momenten te blijven herbeleven en terug te kijken met een lach en een traan. Door je te focussen op de mooie momenten die jullie samen hebben mogen beleven kan je het verlies langzaam een plek gaan geven. Vergeten doe je iemand immers nooit. Daarom vertellen wij je meer over de verschillende manieren waarop jij de herinnering aan een dierbare levend kunt houden.
Manieren om nabestaande te herinneren
Nadat je het rouwproces doorstaan hebt kun je jouw nabestaande herinneren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Het is hierin belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en te kiezen voor een manier die bij jouw past.
– Is jouw dierbare gecremeerd? Dan kun je ervoor kiezen om het as te verstrooien, maar je kunt er ook voor kiezen om van het as een sieraad laten maken. Met een assieraad draag jij de overledene altijd bij je. Met een assieraad is van alles mogelijk, van oorbellen tot een ketting of horloge.
– Schrijf een brief aan de overledene, of maak een herinneringsboek. Door het opschrijven van mooie gebeurtenissen die jullie samen beleefd hebben houdt je de gedachte aan de overledene levend. In een herinneringsboek kun je ook foto’s van jullie samen plakken of vrienden of bekende vragen een stukje te schrijven over de overledene.
– Een herinneringsdoos. Hier kun je spullen in bewaren die jouw doen denken aan de overledene. Denk aan sieraden, foto’s of bijvoorbeeld een bril die de persoon altijd op had.
– Bedenk je eigen ritueel. Op bepaalde dagen zoals de verjaardag of overlijdensdag van een dierbare zal je altijd extra stil staan bij het verlies. Probeer van deze dag een mooi herinneringsmoment te maken door bijvoorbeeld een borreltje te drinken, een bezoek te brengen aan het graf of om een plek te bezoeken waar jullie samen graag kwamen.
– Creëer een plekje in huis waar je alle herinneringen aan de dierbare bewaard. Kijk voor jezelf wat je hier fijn in vindt. Misschien vind je het fijn om elke dag een foto van de dierbare te zien, maar misschien vind je dit ook te confronterend. Kijk waar jij je goed bij voelt.
Herdenken is iets persoonlijks
De manier waarop iemand rouwt en herdenkt is ontzettend persoonlijk. Uit onderzoek is gebleken dat het grootste deel van de Nederlands het liefst alleen rouwt. Ongeveer 1/4e geeft aan dit het liefst samen met vrienden of familie te doen. De manier waarop jij met het verlies van een overledene om gaat is dus ontzettend persoonlijk. Behalve verdriet kunnen er allerlei emoties voorbij komen. Woede, onmacht over de situatie of ongeloof. Belangrijk hierin is te weten dat er geen goed of fout is. Het omgaan met verlies is een langdurig en onvoorspelbaar proces. Het is daarom ook ontzettend lastig om te zeggen hoe iemand moet rouwen. In de meeste rouwprocessen zijn er 4 fases die men doorstaat; het aanvaarden van het verlies. Het voelen van de pijn. Je aanpassen aan een leven zonder jouw dierbare, en het verlies een plek geven.
Tips voor de rouwverwerking
Wanneer jij het verlies van een dierbare nog niet goed hebt kunnen verwerken is het belangrijk eerst te kijken naar een goede rouwverwerking voor jou. Het herinneren van een dierbare kan pas wanneer jij het verlies hebt kunnen accepteren en verwerken. Hoewel een rouwproces ontzettend persoonlijk is, zijn er een aantal algemene adviezen die je als houvast kunt gebruiken tijdens dit proces.
– Geef ruimte aan jouw emoties. Durf te voelen en te huilen, dit lucht achteraf vaak op.
– Zorg voor afleiding. Hoewel je misschien nergens zin in hebt kan het helpen om je gedachte te verzetten en iets te ondernemen.
– Geef jezelf de tijd. Verwacht niet van jezelf dat je de dag na de begrafenis of crematie weer vrolijk doorgaat met de orde van de dag. Geef jezelf de tijd voor het proces en probeer de situatie te accepteren.
– Durf om hulp te vragen. Loop jij vast in je emoties? Praat er dan over met dierbare en durf om hulp te vragen. Heb jij na minimaal 1 jaar nog steeds ernstige klachten? Dan kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen.
– Praten of schrijven over jouw gevoelens kan ontzettend helpen bij het verwerken van het verlies.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.