Ziekenhuis Nij Smellinghe is het eerste ziekenhuis in Nederland dat sinds mei 2019 op jaarbasis ruim 30% van haar eigen energieverbruik opwekt met 9.000 zonnepanelen. 5.500 zonnepanelen boven de parkeerplaats en 3.500 op de daken wekken samen ruim 2,6 miljoen kilowattuur (2,7 megawatt) duurzame energie op. Dat staat gelijk aan het jaarverbruik van 730 huishoudens. In 2030 is Nij Smellinghe energiepositief; het ziekenhuis levert dan ook duurzame energie aan haar omgeving. De zonnepanelen zijn een flinke stap in de duurzame toekomst van Nij Smellinghe. Vandaag is de Wereld Milieu Dag en openen we de zonnecarport en het zonnedak officieel.
Op zonnige dagen leveren we energie terug aan de omgeving
Het ziekenhuis is een grootverbruiker van energie met grote medische apparatuur als de MRI en de CT-scan, en ook alle computers en de koeling nemen stroom. “Op zonnige dagen draait het volledige ziekenhuis, inclusief MRI, CT en operaties, op zonne-energie. En leveren we nu al energie aan de omgeving. Gemiddeld per jaar wekken wij ruim 30% (2,7 megawatt) van ons energieverbruik zelf op via onze zonnepanelen. Dat staat gelijk aan zo’n 730 huishoudens die gemiddeld 3.500 kilowattuur per jaar verbruiken”, aldus Folkert Brouwers, directeur Bedrijf & Gebouwen van Nij Smellinghe. “In de wintermaanden verwachten wij een deel van onze energie nu nog aan te vullen met ingekochte groene stroom.”
2030 energiepositief
“Met zonnepanelen alleen ben je er niet. Door kleine en grote aanpassingen aan en in het gebouw wekken wij in 2030 alle energie voor het ziekenhuis zelf duurzaam op en leveren wij ook duurzame energie aan de omgeving (energiepositief)”, aldus Brouwers. “Bijvoorbeeld door de aanschaf van energiezuinige apparatuur (MRI en CT), ledverlichting en goede isolatie. Daarnaast onderzoeken we hoe in de toekomst van het gas af te kunnen met bijvoorbeeld deelname aan een geothermiebron.”
Zonnecarport uniek in Nederland
Eind 2018 is zonne-energiespecialist GroenLeven gestart met de voorbereidingen, bouw van de zonnecarport en het plaatsen van in totaal 9.000 zonnepanelen. “Geweldig dat we met dit unieke project een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van Nij Smellinghe. Met de zonnecarport is het ziekenhuis echt een koploper in de energietransitie. Wij zijn ontzettend trots dat we deze carport hebben gerealiseerd. Dit sluit aan bij onze filosofie: zonne-energie creëren als dubbelfunctie zoals hier op de daken en boven een parkeerplaats”, aldus Roland Pechtold, eindverantwoordelijke GroenLeven.
Geloven in de duurzame toekomst
“Wij geloven in de duurzame toekomst van Nij Smellinghe. Daarom zijn wij als Medische Maatschap Drachten (MMD) partner en hebben we 10% van de zonnepanelen gefinancierd. Zo leveren wij een bijdrage aan het milieu en klimaat”, aldus John Vogelaar voorzitter MMD. ABN AMRO Lease financiert ook mee, zij streven verduurzaming van vastgoed in alle sectoren na.
Voorbeelden van werken aan duurzame toekomst Nij Smellinghe
– Ziekenhuiskleding van gerecyclede PET-flessen en eucalyptushout
– Gebruik lokale en duurzame ingrediënten voor de maaltijden
– Ledverlichting in en rondom het ziekenhuisgebouw
– Aanschaf energiezuinige apparatuur (zoals energiezuinige CT en MRI)
– Goede isolatie van ons koelsysteem
– Warmte/kou-opslag voor het verwarmen en koelen van het ziekenhuisgebouw
– Deelname aan materialenregister Madaster en Kennedy: maakt materialen en producten inzichtelijk in gebouw(en) met oog op o.a. hergebruik bij verbouwingen of terugwinnen van materialen eenvoudiger
– Composteren van etensresten
– Duurzaam personeelsbeleid: Aandacht Werkt
Een kijkje in de toekomst tot 2030
– Deelname aan Geothermiebron Drachten (aardwarmte)
– Opslaan groene stroom met accutechniek
– Vernieuwen isolerende gevels
– Deelname aan windmolenparken en/of nieuw te ontwikkelen zonnepaneelparken in Nederland
– Optimaliseren warmtekrachtkoppeling (produceert tegelijkertijd warmte en elektriciteit)
– Aan de slag met toekomstige innovaties
Officiële opening
Op woensdag 5 juni (Wereld Milieu Dag) van 13.30 – 16.00 uur wordt het unieke zonnecarport en zonnedak geopend.
Groep 7A van OBS De Meander in Drachten visualiseert hun creatieve idee op een zonnepaneel over hoe Nij Smellinghe nog meer energie kan besparen of opwekken. Bij basisscholen in de regio is deze prijsvraag uitgezet. De groep leerlingen van OBS de Meander hebben gewonnen. Daarom worden zij in elektrische auto’s opgehaald en naar Nij Smellinghe gebracht. De leerlingen zijn onderdeel van de openingshandeling en hun idee over energie besparen of opwekken wordt vereeuwigd op één van de 9.000 zonnepanelen.