Zeven uitbaters in tien jaar; ‘gemeente maakt horeca in Kruidhof onmogelijk’ · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Zeven uitbaters in tien jaar; ‘gemeente maakt horeca in Kruidhof onmogelijk’

donderdag 12 oktober 2023

BUITENPOST – Na nog geen anderhalf jaar houden de uitbaters van horecagelegenheid De Eettuin in De Kruidhof in Buitenpost er alweer mee op. De gemeente Achtkarspelen zou het hen, en voorgaande ondernemers, onmogelijk maken om een gezond bedrijf te runnen.

Als het aan huidige uitbaters Doeke Kloppenburg en Virginia Ritsema had gelegen, waren ze doorgegaan met De Eettuin. Maar vorige week kondigden zij aan de deuren te sluiten. “Met pijn in ons hart stoppen wij in oktober 2023 met het uitbaten van Eettuin. Wij vinden dit heel erg jammer.”

Hoge vergoeding

Kloppenburg en Ritsema schreven met het plaatselijk belang van Buitenpost een brandbrief aan het college en de raad van Achtkarspelen. Daarin noemen ze verschillende redenen voor hun vertrek. Zo zou de vergoeding die de gemeente en De Kruidhof vragen bijna drie keer zo hoog zijn als bij vergelijkbare horecagelegenheden.

En wordt verwacht dat De Eettuin open is op uren waarop er weinig bezoekers zijn. Daarnaast zou De Kruidhof concurreren met zijn eigen horecagelegenheid door tijdens evenementen andere cateraars toe te laten.

Kloppenburg en Ritsema zijn niet de eerste uitbaters die om deze redenen uit De Kruidhof vertrekken. Na het vertrek van voormalige zorginstelling Talant in 2013 volgden er zes uitbaters in nog geen elf jaar tijd.

Gemeente wees gesprek af

Het huidige uitbatersduo verwijt de gemeente alleen gericht te zijn op het gebouw van De Eettuin en niet op de haalbaarheid van een horecagelegenheid. Kloppenburg en Ritsema zeggen geprobeerd te hebben het gesprek aan te gaan met de gemeente, met steun van Koninklijke Horeca Nederland, maar de gemeente zou overleg afgewezen hebben.

“Uiteindelijk wil je als onderneming in de plus draaien, en we weten ook dat dit moet groeien. ‘…’ ervaren wij de opstelling/werkwijze van de Kruidhof/de Gemeente als ondermijnend voor een onderneming”, schrijft het duo in de brief.

“Grote weeffouten”

“Er zitten grote weeffouten in de overeenkomst en daarmee ook in de werkwijze, waardoor geen enkele ondernemer hier kan functioneren.” Voor Kloppenburg en Ritsema komt dit te laat, maar het duo hoopt wel dat de gemeente ervoor zorgt dat een volgende ondernemer wel langer door kan in De Kruidhof.

Inmiddels hebben de fracties van GroenLinks en PvdA in Achtkarspelen vragen over dit onderwerp gesteld aan het college. Verwachting is dat het onderwerp tijdens de raadsvergadering van donderdag 12 oktober aan bod komt.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?