De contouren van het bijzondere programma van de zestiende Kunstmaand Ameland krijgen steeds meer vorm. De komende vijf jaar gaat de organisatie zich door middel van kunst het begrip ‘eiland’ nader onderzoeken. Daarmee wordt een breed spectrum aan kunst dat geïnspireerd is op eilanden, zeelandschappen en eilandbewoners gepresenteerd. ‘Het begrip ‘eiland’ is een breed vertrekpunt en geeft ruimte voor interpretatie’, aldus directeur Pieter Smit van Kunstmaand Ameland. ‘Het kan ook staan voor een afgebakend gebied of voor eenlingen in de maatschappij. Er blijft ook ruimte voor het presenteren van kunst, die voor Ameland gemaakt is, zonder dat het onderwerp noodzakelijk typisch maritiem moet zijn.’ De zestiende Kunstmaand Ameland vindt plaats in november.
In totaal zijn er dit jaar meer dan zeventig kunstenaars uit tal van Europese landen uitgenodigd om hun werken op Ameland te presenteren of om er speciaal werk te komen maken. Ruim de helft van de kunstenaars is afkomstig uit Nederland, met een stevige vertegenwoordiging van kunstenaars uit het noorden. ‘Wij zij heel blij dat dit jaar ook de artistieke top uit met name Friesland en Groningen aanwezig is’, vertelt Smit. Er komen tentoonstellingen van de Friese kunstenaars Stella van Acker (Schiermonnikoog), Wilco Berga (Harlingen), Marco Goldenbeld (St. Jacobiparochie), Evert van Hemert (Kolderwolde), Peter Hiemstra (Oldeberkoop), Dolph Kessler (Oentsjerk) en José Witteveen (Leeuwarden). Onder andere Eduard Bezembinder, Eveline van Duyl, Mara Piccione en Isabella Werkhoven vertegenwoordigen de provincie Groningen.
Naast tentoonstellingen van bestaand of speciaal voor de gelegenheid gemaakt werk, zijn er ook een groot aantal projecten die inspelen op de specifieke omgeving en thema’s die het eiland biedt. Een groep studenten van Academie Minerva maakt ter plaatse werken voor een buitenroute in het gebied rondom de Eendenkooi. Titel en vertrekpunt voor de route is ‘ReCycle’. Zij werken rondom het thema recycling en duurzaamheid aan werken van en over fietsen. Beweging, hergebruik en kringloop zijn daarbij centrale onderwerpen.
Bij Galerie Dit eiland in Hollum komt een kunstproject geïnspireerd op de werkwijze van de onlangs overleden grote Nederlandse kunstenaar J.C.J. van der Heijden. In een cabine in het weiland bij de galerie gaan vier kunstenaars tijdens de Kunstmaand ieder een week aan het werk, net als van der Heijden dat ook deed.
De beroemde Zweedse glaskunstenaar Bertil Vallien komt met een zeer bijzondere glasexpositie naar Ameland. Hij werkt onder andere voor Orrefors / Kosta Boda en neemt samen met collega Göran Warff deel aan de Kunstmaand Ameland.
De Leeuwarder kunstenaar Bouke Groen maakt speciaal voor de Kunstmaand een geluidskunstwerk met geluiden die hij rondom de Amelander NAM-locatie, in Ballum, op gaat vangen.
Tot slot kunnen in de wachtruimte van Wagenborg in Holwerd kunnen bootreizigers genieten van een project van het Drentse kunstenaarduo Saskia Boelsums en Peter Veen.
Naast alle bovenstaande programmaonderdelen gaat de Kunstmaand dit jaar voor het eerst nog een aantal spannende samenwerkingen aan: Gehandicaptenwerkplaats Smoel uit Leeuwarden is uitgenodigd voor een project in het buitengebied bij het Stay Okay Hostel in Hollum. Hier gaan zij het verloren dorp uitbeelden. Galerie Philadelphia komt met een tentoonstelling van internationale edelsmeden en de Amelander amateurkunstenaars zijn vertegenwoordigd met een tentoonstelling.
Kunstmaand Ameland duurt de hele maand november. Naast galeries zijn er veel bijzondere locaties waar prachtige en bijzondere beelden worden vertoond, zoals plaatsen in het landschap, kerken en hotels. Alle locaties zijn te bezichtigen van dinsdag t/m zondag. Voor meer informatie: www.kunstmaandameland.com
Volg RTVNOF op Twitter, vind RTVNOF leuk op Facebook.