Sinds de presentatie van de plannen van minister Klink om patiënten zoveel mogelijk door de huisarts te laten helpen, is er veel gezegd en geschreven over wat wel en niet kan en moet. Diverse keren is genoemd dat het onmogelijk is voor een ziekenhuis om patiënten te ‘weigeren’ en naar de huisarts te sturen. Toch bewijst ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum, in nauwe samenwerking met het Huisartsencentrum Dokkum en Dokterswacht Friesland, al jaren dat dit wél kan. Elke patiënt wordt op de juiste plaats geholpen en zelfverwijzers blijven zolang mogelijk in de eerste lijn. En de patiënt? Die merkt er feitelijk niets van en wordt altijd goed geholpen.
De Medische Spoedopvang (MSO) van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is het voorbeeld van hoe het ook kan. Patiënten die als zelfverwijzer naar het ziekenhuis komen, melden zich op de MSO en worden daar eerst gezien door een huisarts of een speciaal geschoolde Physician Assistant (PA). De huisarts of de PA beoordelen de ernst van de klacht en kijken of de patiënt door de huisarts behandeld kan worden. Als dit kan wordt de patiënt meteen behandeld en kan hij of zij, zonder in het ziekenhuis te zijn geweest, weer naar huis. Als er een behandeling in het ziekenhuis nodig blijkt, wordt meteen de dienstdoende specialist ingeschakeld en wordt de patiënt verder behandeld in De Sionsberg.
Dankzij de constructie die in Dokkum gebruikt wordt, komt elke patiënt terecht waar hij hoort. Als het kan handelt de huisarts de zaak af, als het moet is het ziekenhuis meteen aanwezig. Uiteraard worden spoedgevallen, die per ambulance binnenkomen, meteen gezien op de Spoedopvang van De Sionsberg.
De MSO, die in 2007 officieel werd geopend, draait naar alle tevredenheid van het ziekenhuis, de huisartsen, de Dokterswacht en ook de verzekeraar. Het is het bewijs dat de door minister Klink voorgestelde wijzigingen zeker mogelijk zijn. Christian Krappel, bestuurder van Zorggroep Pasana, waar het ziekenhuis onder valt, is dan ook trots op de MSO. “Wij laten hier zien dat het kan, de patiënt komt altijd op de juiste plaats terecht, dus loopt hij of zij geen enkel risico dat een behandeling in de toekomst wellicht niet vergoed wordt. Wij zorgen voor de juiste zorg op de juiste plaats, op de meest patiëntvriendelijke manier. Minister Klink is dan ook van harte welkom om eens te komen kijken naar hoe wij het doen.”