In Kollum zijn een aantal steenmarters gespot. Er zijn in de buurt van de Hammeren minimaal 3 van deze zeldzame dieren aanwezig. Dit betrof een ouder met 2 jongen. De Martes Foina, Latijnse benoeming, kan zo groot als een huiskat worden. Zijn vacht is grijs-bruin met aan de onderkant een witte ‘gevorkte’ keelvlek. Het mannetje kan tussen de 1,7 en de 2,2 kilo wegen, en het vrouwtje tussen de 1,2 en de 1,5 kilo. Wanneer een jong zich bedreigd voelt probeert hij met rare geluiden zijn ouders te roepen. Zelf zijn de jongen behoorlijk aggressief, want ze bijten van zich af. Letterlijk en figuurlijk.
De steenmarter leeft in bossen en nabij woongebieden, maar dan vooral in dorpen en bij boerderijen. In Midden-Europa zijn de steenmarters plaatselijk algemeen, maar in ons land zijn ze zeldzaam. De steenmarter is vooral ’s nachts actief. In het bos kan de steenmarter in een holle boom of een grote nestkast wonen.
Hij jaagt op prooidieren die zo groot kunnen zijn als reekalveren, maar het grootste gedeelte van de steenmarters jagen toch voornamelijk op ratten.
In stadswijken die aan het bos grenzen veroorzaken de steenmarters wel eens voorlast, want de beesten kunnen kabels en leidingen van geparkeerde auto’s kapot bijten.
© Foto: René van der Ploeg