Zeismaaien voor dummies: zwiepende zeisen zijn goed voor biodiversiteit · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

Zeismaaien voor dummies: zwiepende zeisen zijn goed voor biodiversiteit

zaterdag 29 juni 2024

BUITENPOST – Zeismaaien, wie kan het nog? Om de oude manier van maaien te bewaren, door te geven en daarmee het ‘ambacht’ in leven te houden, geeft Landschapsbeheer Friesland dit weekend een speciale cursus, schrijft Omrop Fryslân. Het is de eerste keer dat het op deze manier wordt aangepakt. Naast het maaien met de zeis leren de cursisten ook het haren, oftewel het scherp maken van de zeis door met een haarhamer op de snee te kloppen. De zeismaaicursus wordt verzorgd door de instructeurs Sipke Veenstra, Pieter van den Bosch en Ernst Cohen, die er zelfs voor uit Utrecht komt. In groepjes wordt gerouleerd langs de verschillende aspecten van het zeismaaien. Veenstra doet altijd in de top mee bij zeismaaiwedstrijden en de cursus van vrijdag wordt gegeven in de buurt van zijn huis, in de buurtschap Egypte bij Buitenpost. Zaterdag vindt de cursus plaats in Boelenslaan. Ook al heeft Landschapsbeheer niet al te veel op de trom geslagen, er doen in totaal toch al een twintigtal deelnemers mee.

Waardevol

“Als Landschapsbeheer Friesland zijn we natuurlijk altijd al bezig met het onderhoud van het landschap”, vertelt projectleider Jan Piet de Boer. “We bestaan al meer dan veertig jaar en zo snoeien we ook gemeenschappelijke fruitbomen.” Voor het snoeien van verschillende fruitbomen werden al cursussen gegeven. Er is een ploeg van een kleine 100 vrijwilligers die het leuk vinden om zich daarmee bezig te houden. “Op dezelfde manier is het zeismaaien ook een oud ambacht. Het is prachtig als zoiets blijft bestaan”, vindt De Boer. “Heel waardevol.”

“Het vuurtje aansteken”

De Boer zijn hoop is dat de cursisten weer andere mensen aantrekken. “Zij kunnen op pad als ambassadeurs. Het zijn enthousiastelingen, ze kunnen het vuurtje bij anderen weer aansteken.” Landschapsbeheer Friesland heeft jaren niets gedaan met het opleiden van mensen in het zeismaaien. “Wij dachten: willen we daar iets mee? De meeste mensen hebben wel een maaier in het hok staan.” Toch bleek dat er in andere provincies veel belangstelling voor was. “In Fryslân is het vooral van vader op zoon doorgegeven. Een echte cursus was er tot op dit moment niet. Dat terwijl de beste zeismaaiers uit Fryslân komen”, denkt De Boer.

NK zeismaaien

De Boer vindt het grappig dat de Friezen het altijd goed doen op het ‘NK maaien met de zeis’, dat al meer dan tien jaar wordt georganiseerd. “De eerste keer werd ik opgebeld of wij vanuit Fryslân ook een afvaardiging wilden sturen. Ik heb toen zelf een groepje bij elkaar gebeld”, zegt De Boer. Ondertussen gaat er ieder jaar een ploeg Friezen naar het NK. In 2021 was het kampioenschap zelfs in Buitenpost. “Zij doen het goed. Dat terwijl andere provincies al veel eerder bezig waren met cursussen, terwijl daar in Fryslân helemaal nog geen sprake van was.” Nu dus wel. De meeste cursisten vinden het leuk om te kunnen maaien zonder het knetteren en stinken van een machine. “Ze vinden het interessant om te leren. Opa deed het vroeger ook en dat ambacht willen ze ook weer kunnen. Bovendien past het bij een manier van natuurbeleving.”

Natuurlijke wijze van maaien

Op zaterdag doen er veel cursisten van Velt Fryslân mee, een organisatie met leden die ecologisch aan de gang willen in en om huis, tuin en keuken. Daar past een natuurlijke manier van maaien goed bij. Landschapsbeheer Friesland maakte kennis met Velt Fryslân op BROED, het biodiversiteitfestival dat vorig jaar in Nijeberkoop was. “Daar waren veel groene organisaties die zich presenteerden. We stonden toevallig tegenover elkaar.” Het contact was zomaar gelegd en zodoende doet een groep van Velt mee aan de zeismaaicursus. Het maaien met de zeis is een natuurvriendelijker alternatief voor een maaimachine of bosmaaier, zegt De Boer. Je maait gemakkelijker om bloemen en struiken heen en dieren kunnen beter wegkomen. “Kleinschalig beheer”, vat hij samen. “En het zeismaaien geeft rust en ontspanning, ook al is het fysiek werk.”

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Zeismaaien voor dummies: zwiepende zeisen zijn goed voor biodiversiteit · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?