HEERHUGOWAARD – Een zakelijke hypotheek afsluiten kan soms erg aantrekkelijk zijn als ondernemer. Door de bedrijfslocatie te kopen, renoveren of uit te breiden creëer je namelijk stabiliteit voor je bedrijf en daarnaast vergroot je ook het vermogen. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten bij het aanvragen van een zakelijke hypotheek?
Een zakelijke hypotheek afsluiten heeft een aantal voordelen. Ten eerste is vastgoed een veilige en rendabele investering en profiteer je ook van de waardestijgingen van het pand waar je de hypotheek op afsluit. Ook zijn de rentekosten aftrekbaar.
Als je een bedrijfspand koopt, dan ben je niet alleen geld kwijt aan het onroerend goed zelf. Daarnaast zijn er namelijk ook nog een aantal andere kosten waar je rekening mee moet houden. Bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek ziet het kostenplaatje er als volgt uit:
Als je geld leent, moet je natuurlijk rente betalen. Bij een zakelijke hypotheek is de minimale rente vaak zo rond de 2,7% en deze zijn – zoals je net al hebt gelezen – aftrekbaar. Als mkb’er zit je meestal tussen de 3,5 en 6,5% qua rente. De minimale looptijd van een zakelijke hypotheek is 5 jaar en bij de meeste kredietverstrekkers is de maximale looptijd 20 jaar. Heb je een zakelijke hypotheek voor een verbouwing? Dan geldt er meestal een maximale looptijd van 10 jaar.
Naast de rente zijn er ook andere eenmalige extra kosten waar je aan moet voldoen. Denk dus aan overdrachtsbelasting en notariskosten, maar ook afsluitkosten en de kosten voor een taxatierapport.
Naast de eenmalige extra kosten heb je bij de aankoop van een bedrijfspand met een zakelijke hypotheek ook nog een aantal periodieke kosten die ieder jaar weer terugkomen. Denk dus aan onder andere de onroerendezaakbelasting, verzekeringen en de kosten voor onderhoud.
De bovengenoemde kosten kunnen nogal flink verschillen. Daarom loont het om zakelijke hypotheken met elkaar te vergelijken. Er bestaan namelijk verschillende soorten kredietverstrekkers en ze hanteren allemaal weer hun eigen voorwaarden. Welk type hypotheek het beste bij je onderneming past, is dus eigenlijk heel persoonlijk. Heb je geen tijd of zin om zelf alle zakelijke hypotheekverstrekkers af te gaan en te vergelijken? Dan kun je dit ook aan een zakelijke financieringsspecialist overlaten. Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en dus kan het nooit kwaad om eens samen om de tafel te zitten en de mogelijkheden te bespreken!
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.