De spanning was groot: zou het wrak dat de Stichting Maritieme Archeologie dit weekend ging onderzoeken een van de in 1883 verloren schepen van Paesens en Moddergat zijn?
De Stichting Maritieme Archeologie (SMA) voert onderzoek uit naar de verdwenen schepen van de vissersvloot van Paesens/Moddergat. De vissers waren op 4 maart 1883 uitgevaren om te vissen op de visgronden boven het eiland Borkum. Ze werden overvallen door een zware storm. Van de vloot van 22 schepen zijn er 17 vergaan. Van 14 schepen was bekend waar ze waren gestrand. Enkele daarvan konden worden geborgen en gerepareerd maar van drie schepen is na de storm niets meer vernomen.
In 2015 werd toevallig een houten scheepswrak ontdekt bij de Mothoek, een moeilijk bereikbaar gebied op de Waddenzee tussen het uiterste oosten van Schiermonnikoog en het Groninger vaste land. Tijdens de eerste verkenning zijn enkele constructieve gegevens verzameld. Onlangs is duidelijk geworden dat de kenmerken van het wrak sterk overeenkomen met die van de verdwenen schepen.
De SMA heeft van 3-5 augustus onderzoek uitgevoerd om vast te stellen of het inderdaad een van de verloren schepen is. Het wrak, dat in 2015 nog goed zichtbaar was, bleek nu te zijn verdwenen. Na uitgebreid speuren met sonarapparatuur, aangevuld met onderzoek door duikers, kon het worden teruggevonden. Helaas bleek dat de restanten weer door de natuur waren afgedekt met een meter zand, waardoor nader onderzoek voorlopig niet meer mogelijk is.
Anticlimax? Een beetje wel, zegt Ihno Dragt directeur van museum ’t Fiskershúske in Moddergat. Maar het is zoals met de nog niet gerealiseerde IJsfontein in Dokkum: wie geduld heeft, krijgt het mooiste resultaat. En het onderstreept het belang van goed overleg tussen de overheid en de amateur onderwater-archeologen. Als er een wrak wordt ontdekt, zou er meteen uitgebreid onderzoek op moeten worden verricht, want zo’n wrak kan binnen de kortste keren weer onder het zand verdwenen zijn. Nu wordt hun dat verhinderd op grond van de Erfgoedwet.
Voorzitter Klaas Wiersma van de SMA meldt dat zijn ploeg stug doorgaat met de zoektocht naar de verdwenen schepen van de onfortuinlijke vissersvloot. Hij wijst op het grote belang van informatie via bezoekers van het gebied, zoals wadlopers, watersporters en lokale vissers. Wie hierover informatie wil delen, kan zich bij hem melden (info@stichtingmaritiemearcheologie.nl).
Expositie: Zoektocht naar de verloren schepen van Moddergat. Expositie tot en met december 2018. Museum ’t Fiskershúske, Fiskerspaad 4-8a in Moddergat.
Lezing 17 augustus over scheepsrampen. Plaats: aan boord van ‘de Boschwad’ en op de rede van Paesens. Opgave vereist. Informatie via site van SMA of het museum.