Woonzorgcentrum Haersmahiem trekt omstreden brief over ‘scootmobiel-van-de-gang’ in · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Woonzorgcentrum Haersmahiem trekt omstreden brief over ‘scootmobiel-van-de-gang’ in

vrijdag 27 september 2024

BUITENPOST – Bewoners van Woonzorgcentrum Haersmahiem in Buitenpost mogen voorlopig hun scootmobiel tóch voor hun eigen deur houden. Een eerder verstuurde brief, waarin werd aangegeven dat scootmobielen van de gangen moesten verdwijnen, is ingetrokken. De maatregel, bedoeld om de brandveiligheid te waarborgen, veroorzaakte veel bezorgdheid en onrust bij de bewoners.

Brandveiligheid

De communicatieadviseur van KwadrantGroep, Tiny Romkema, vertelt in een telefoongesprek dat de verstuurde brief gebaseerd was op wettelijke voorschriften. “It is in wetlike bepaling dêr’t wy ús oan hâlde. It hat mei de brânfeiligens te krijen dat de scootmobyls net mear op de gong meie, de flechtrûtes moatte iepen bliuwe.”

De nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari in werking is getreden, was de aanleiding voor het versturen van de brief. In deze wet staat duidelijk dat scootmobielen in woongebouwen niet in de vluchtroutes geparkeerd mogen worden. Ze moeten op een centrale plek worden gestald, om te voorkomen dat de vluchtwegen bij een noodsituatie geblokkeerd raken. Dit heeft alles te maken met de veiligheid van de bewoners. Woonzorgcentrum Haersmahiem zag zich genoodzaakt om in actie te komen en stuurde daarom een brief naar de bewoners met de details van de nieuwe maatregel.

Bewoners in de maag met ‘scootmobiel-van-de-gang-regel’

Voor veel bewoners was de maatregel echter een harde klap. Veel scootmobielgebruikers zijn slecht ter been en kunnen zich zonder hun vervoersmiddel lastig verplaatsen. Een bewoner, die anoniem wilde blijven, gaf aan dat deze regel het gevoel van vrijheid ernstig aantast. “Der moat hieltyd in fersoarger komme om dat ding foar my op te heljen.”

Brief te voortvarend: ‘scootmobiel-op-de-gang’

Uiteindelijk lijkt de onrust wat te kunnen bedaren, want de brief blijkt te vroeg verstuurd te zijn, vertelt Romkema later: “De brief dy’t ferline wike nei de bewenners stjoerd is, wie wat te foartvarend. By KwadrantGroep binne wy noch dwaande om te ûndersykjen wat de effekten binne fan it oanskerpjen fan dy lanlike rjochtlinen en hoe’t wy dêrmei omgean moatte. Dat dogge wy yn oerlis mei de gemeente, de brânwacht en de kliïnterieden. As dit KwadrantGroep-brede belied fêstlein is, sille wy dat kommunisearje mei al ús bewenners fan al ús lokaasjes. Dêrom wiene wy no wat te fluch en hawwe wy de brief fan ferline wike ynlutsen.”

Het is nog onduidelijk wanneer en of de nieuwe maatregel zal worden ingevoerd. Tot die tijd mogen de bewoners hun scootmobielen voor de deur laten staan. Ook is de precieze uitvoering van de nieuwe maatregel nog in overweging.

Auteur: RTV NOF | Esther Bethlehem
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?