LEEUWARDEN – Dat de woningmarkt de afgelopen jaren steeds meer onder spanning komt te staan, is geen geheim. Op verschillende plekken in het land is het enorm moeilijk om aan een woning te komen, simpelweg omdat de vraag naar een woning groter is dan het aanbod. Er is door Bureau Atlas Research onderzoek gedaan naar de woningnood per gemeente in Nederland, en daaruit blijkt dat er veel verschil zit tussen de woningnood in de verschillende gemeenten. Zo kan het zijn dat op de ene plek het bijna onmogelijk is om aan een woning te komen, terwijl er in andere gemeenten een veel grotere kans is om aan een woning te komen.
In de grote steden van van Nederland, zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, is de woondruk het hoogst. De woondruk wordt uitgedrukt in het aantal huishoudens per 100 woningen als iedereen zijn woonwensen zou kunnen vervullen. In de grote steden ligt dat op ongeveer 150. Met andere woorden. Er zijn per 100 woningen ongeveer 150 huishoudens die in die woning zouden willen wonen. Een groot tekort aan woningen dus. In totaal zorgt deze oplopende woondruk voor een tekort van 390.000 woningen door het hele land. De woondruk is echter niet in elke stad of gemeente zo groot. Hoe verder weg van de Randstad, hoe lager de woondruk lijkt te worden. In de Randstad is bijna geen gemeente te vinden waar de woondruk onder de 125 ligt.
In de omliggende gemeenten van het Randstedelijk gebied lijkt de woondruk steeds lager te worden. Hoewel er met een woondruk van 125 in omliggende gemeenten nog altijd een tekort aan woningen is, is de druk daar niet zo extreem hoog als in de grote steden. Wie op zoek is naar een plek waar de woondruk onder de 100 ligt, moet ver buiten de randstad gaan kijken. In de provincies Limburg, Zeeland, Groningen en ook Friesland zijn voldoende prachtige plekken te vinden waar de woondruk onder de 100 ligt, en er dus meer woningen beschikbaar zijn dan huishoudens die er vraag naar hebben.
De meeste gemeenten in Friesland hebben een woondruk van onder de 100. In de noordelijk gelegen gemeenten Waadhoeke en Noardeast-Fryslân ligt de woondruk zelfs op respectievelijk 64 en 55. Ook in bepaalde gemeenten in Groningen is een dergelijke niet ongebruikelijk. De laatste jaren gebeurt het dan ook steeds vaker dat mensen vanuit drukkere gebieden verhuizen naar minder drukke gemeenten waar de woondruk lager is. Grootste reden hiervoor lijkt de moeite om aan woning te komen in de gemeente die de eerste keuze heeft, waardoor er uitgeweken wordt naar andere, omliggende plekken.
De verwachting is de woondruk in de drukke gemeenten nog wel even blijft. De woningmarkt staat momenteel erg onder druk en de vraag naar woningen zal niet zomaar gaan liggen. Het probleem wordt voor bepaalde doelgroepen ook alsmaar groter, zoals de jongeren en starters. De woningprijzen zijn nog altijd hard aan het stijgen, waardoor het voor een starter moeilijk is om een geschikte woning te vinden. Als men een woning vindt, is de kans namelijk groot dat er overboden wordt en de woning aan hen voorbij gaat. De overheid werkt wel aan plannen om de komende jaren in sneltreinvaart nieuwe woningen op te leveren om te voldoen aan deze vraag. Dit betekent concreet het opleveren van nieuwe woonwijken met een mix van huur- en koopwoningen, maar ook de creatieve oplossing waarbij gekeken wordt om de grote leegstand in kantoorpanden te gebruiken om woningen te creëren. Het zal echter nog jaren duren voor de volledige woondruk uit Nederland verdwenen is.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.