Door de zachtere rubbersoort en lamellen zorgen winterbanden voor extra grip bij gladde omstandigheden. Ondanks dat winterbanden in de winter meer grip geven en een stuk veiliger zijn, moet je bij gladheid en sneeuw ook je rijstijl aanpassen aan de omstandigheden. Winterbanden zullen slippen niet helemaal voorkomen, maar in combinatie met een aangepaste rijstijl zijn ze echter wel een stuk veiliger.
Winterbanden verplicht
Winterbanden zijn in veel landen verplicht, onder andere in Duitsland, Oostenrijk en Scandinavie. Automobilisten die bij winterse omstandigheden betrokken raken bij een ongeval dat voorkomen had kunnen worden door winterbanden, moeten nu een groot gedeelte van de kosten zelf betalen. Dit geldt ook voor de automobilisten die geen schuld hadden bij het ongeluk. In Nederland zijn er al veel discussies geweest over het wel of niet verplicht stellen van winterbanden.
Overmoedig door winterbanden
Uit een onderzoek van de Telegraaf blijkt dat veel bestuurders overmoedig worden met winterbanden en een ABS systeem en met slecht weer hier te veel op vertrouwen. Ze voelen zich veilig waardoor ze de neiging hebben om zich verder niet aan te passen aan de gladde omstandigheden en flink door te rijden. Ondanks dat sommige verkeerspsychologen twijfelden aan het nut van winterbanden, bleek uit het onderzoek van de verkeerspsycholoog Adriaan Heino dat de kans op een ongeluk met winterbanden wel degelijk kleiner is. Bij een auto op zomerbanden stijgt de kans op een ongeval in de wintermaanden met 32 procent. Met winterbanden is dat slechts 12 procent.
Winterbanden zijn bij winterse omstandigheden essentieel. Echter het is belangrijk om ze niet als wondermiddel te zien maar als een hulpmiddel. De laatste jaren is het gebruik van winterbanden in Nederland fors gestegen. Winterbanden heb je in veel prijsklassen waardoor je niet een fortuin hoeft uit te geven aan een set banden. Pas je rijstijl echter wel aan de omstandigheden aan, met of zonder winterbanden!
Bron: Tirendo