VIDEO: Willem Starkenburg (14 jaar) uit Kollumerzwaag in finale Koninklijk Concertgebouw Concours · Foto('s): Koninklijk Concertgebouw Concours
  Koninklijk Concertgebouw Concours

VIDEO: Willem Starkenburg (14 jaar) uit Kollumerzwaag in finale Koninklijk Concertgebouw Concours

dinsdag 08 september 2020

AMSTERDAM – Dit jaar strijden twee jonge Friese talenten met vijf andere jonge talenten om de eer in het Koninklijk Concertgebouw Concours. Het zijn Willem Starkenburg (14 jaar) en Elianne Sijpkes (11 jaar). Beide pianisten wisten de jury te imponeren in de voorronde, dit jaar digitaal. Elianne Sijpkes is met 11 jaar de jongste deelnemer aan de finale. Op zondag 20 september 14.00 uur zal de finale plaatsvinden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.

Het Koninklijk Concertgebouw Concours
Het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat dit jaar twaalf jaar en wordt sinds 2009 elk jaar georganiseerd door Het Concertgebouw voor jonge talenten in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar. Eerdere winnaars waren onder anderen fluitist Lucie Horsch (2009), dit jaar ook winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, pianist Aidan Mikdad (2013) en fluitist Christiaan Blom (2019). De winnaar krijgt een optreden tijdens een lunchconcert in de Kleine Zaal. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldbedrag van duizend euro ten behoeve van zijn of haar muzikale ontwikkeling. Het Koninklijk Concertgebouw Concours wordt ondersteund door de Van Den Broek Foundation.

Finale in Het Concertgebouw
Uiteindelijk is op 20 september om 14.00 uur de échte finale fysiek in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. De presentatie is vanmiddag in handen van Jet Berkhout, presentatrice bij NPO Radio 4. Ook is de jury aanwezig met bekende musici: dirigent Vincent de Kort, bekend van het TV-programma Maestro, hoorniste Katy Woolley van het Concertgebouworkest, meesterpianist Thomas Beijer, violist Julia Philippens van Fuse en bandoneonist Carel Kraayenhof.

Willem Starkerburg: autodidact met bijzonder verhaal
Willem Starkenburg (2005) speelt piano en komt uit het Friese Kollumerzwaag. Hij zit in de vierde klas van het vwo. Op zijn dertiende kwam hij in de klas bij iemand die piano speelde. ‘Dat vond ik zo mooi dat ik zelf ook begon met spelen. Gewoon zonder les. Maar een tijdje later kreeg ik een ontsteking aan mijn hersenen en lag ik een maand in het ziekenhuis voor een operatie. Tijdens mijn herstel kon ik de drukte van school nog niet aan, maar het pianospelen lukte wel!’ Na een half jaar zelf proberen was het tijd om op les te gaan. ‘Bij de muziekschool adviseerden ze me om privéles te nemen.’ Zo kwam Willem bij Nanke Flach in Groningen. Daar zit hij nu een jaar op les. Na de eerste voorspeelavond ontdekte Willem dat hij concerten geven heel erg leuk vindt, en daarom meldde hij zich aan voor het Koninklijk Concertgebouw Concours, en met succes!

,, Ik zat op google te zoeken naar Concours in Nederland en toen kwam Het Koninklijk Concertgebouw Concours ook naar voren en ik vond het wel een vet idee dat ik daar in het concertgebouw kon spelen. Ik heb een video ingestuurd die al eerder was opgenomen tijdens het Prinses Christina Concour en toen werd ik dus gebeld met dit goede nieuws!”, zegt Willem Starkenburg. Anda Starkenburg, de moeder van Willem is erg trots: ,, Er zit heel veel gevoel en emotie in de muziek die hij maakt. Dat raakt je gewoon”.

Maar Willem staat niet alleen in de finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours, ook heeft hij in februari de eerste prijs gewonnen tijdens het Prinses Christina Concours Noord en daarom staat hij ook in de finale van dit Concours. Op 23, 24 en 25 september zijn de ingezonden video’s van alle deelnemers online te zien en 26 september vindt de prijsuitreiking plaats.

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?