De voorzitter van de wijkraad van de Dokkumer wijk het Fûgellân heeft namens inwoners van de wijk zo’n 400 handtekeningen overhandigd aan wethouder van de gemeente Noardeast-Fryslân Pytsje de Graaf. De handtekeningenverdeling was als volgt, 393 huishoudens stemden in met het heropenen van de voetbalkooi. Acht huishoudens stemden in met de heropening, maar willen de voetbalkooi niet terugzien op dezelfde plaats. Een saillant detail, niemand van de huishoudens stemde tegen de heropening.
Het gesprek tussen de wethouder en een deel van het bestuur van de wijkraad verliep zeer goed, de wethouder begrijpt dat de timing, vlak voor de zomervakantie, niet een goed moment was. Als gevolg van de sluiting begon de jeugd te zwerven door de wijk en werden er brandjes gesticht in het Dokkumer bos. Wethouder de Graaf zei het volgende: ,,De fuotbalkoai wie altyd in goed plak foar de jeugd. De koai is eartiids pleatst sûnder fergunning, dus wy moasten dizze omjouwingsfergunning wol oanfreegje. Dêr bin sân húshâldens tsjinyn gien en dêrom beslute de rjochter de pannakoai foarearst te sluten, oant yn elk gefal wy in nei beslút makke ha. Foar in nij beslút binne wy no dwaande mei in ûndersyk.” Over verplaatsing was de Graaf eveneens duidelijk: ,,Ferpleatsing wurdt ‘m net, dêr ha wy al ûndersyk nei dyn. Mochten wy dat probearje, bliuwt der allinnich in bult âld izer oer om’t de pannakoai as in hûs sa fêst sit yn de fundearring. Wy moatte in nij beslút nimme en sille jim as wykried ek op ‘e hichte hâlde.”
Zeven huishoudens die naar de rechter stapten wilden niet tekenen
De zeven huishoudens die tijdens de aanvraag van de omgevingsvergunning een bezwaar hebben ingediend, waardoor de rechter in juli besloot dat de voetbalkooi tot nadere order gesloten moest blijven, wilden geen handtekening zetten op de lijst. De wijkraad besloot niet de gehele wijk te vragen een handtekening te zetten, zodat er alleen uit de directe omgeving van de pannakooi waar de overlast plaatsvindt een geluid zou komen. De wethouder zal nu een beslissing moeten maken over de heropening, waarna -de huishoudens die tegen de omgevingsvergunning stemden- weer in hoger beroep kunnen gaan tegen de beslissing. Wanneer de beslissing vanuit de gemeente valt is nog niet duidelijk.