Op 1 december was het precies 125 jaar geleden dat Wierum werd getroffen door “de ramp”. Om 15.00 uur werd deze gebeurtenis herdacht met een bloemlegging bij het monument.
Het monument halverwege de dijk herinnerend aan de sneeuwstorm op 1 december 1893, waarbij 22 vissers op zee om het leven kwamen. De vereniging Dorpsbelang heeft het initiatief tot oprichting van het monument genomen in 1968. Het monument bestaat uit ankers welke kris kras door elkaar geweven zitten.
Dit symboliseert de chaos van de ramp. Normaal staat een anker voor hoop, maar die was hier vervlogen. Na de bloemlegging ging men het dorpshuis voor een kort woord van Ds Keizer en kon men luisteren naar enkele toepasselijke liederen van het pop- en shantykoor.
Een stukje geschiedenis:
De belangrijkste inkomsten bron was de visserij. Er waren in het begin van de 19e eeuw zo’n 10 schepen (aken) en 50 vissers, welke aan het einde van de eeuw waren uitgegroeid tot zo’n 17 schepen. Deze aken waren uitgevoerd met bun, hierin werd schol naar de wal vervoerd in vers water.
De Vliegende sneeuwstorm in 1893 maakte grotendeels abrupt een einde aan de visserij. Dertien van de zeventien schepen vergingen en 22 vissers werden door de hoge golven verzwolgen en verdronken. Een paar schepen die op het strand van Ameland werden geworpen overleefden de storm. Helaas is het gezegde, ”de vis wordt duur betaald” voor Wierum wel van toepassing. Bovenop de toren draait de herinnering aan het vissersverleden van Wierum rond in de vorm van een tweemaster windvaan, een zogenaamde Wierumer Aek. De windvaan is geplaatst in 1877. G.J. de Weert is de kunstenaar welke dit monument destijds heeft vervaardigd.
“Dêr ’t de dyk it lân omklammet, lyk in memme-earm har bern”.
(Waar de dijk het land omklemd houdt als een moederarm haar kind)