Wiersma’s opmars gestuit met Kooistra en Walinga op zijn hielen tijdens WK Fries Dammen · Foto('s): St. WFD
  St. WFD

Wiersma’s opmars gestuit met Kooistra en Walinga op zijn hielen tijdens WK Fries Dammen

vrijdag 23 augustus 2024

HARLINGEN – Vrijdag 23 maart leek Jelle Wiersma zijn zegetocht voort te zetten met een fraaie overwinning op Marten Walinga. De laatste sprak over een ‘toppartij’ van zijn tegenstander. In de tweede ronde gooide hij het dan ook over een andere boeg en vlechtte een listige combinatie in de stelling. Wiersma trapte in de val en werd met spectaculair slagwerk van het bord geveegd.

Aan het andere bord had Ties Slagter het zwaar. Hij beoefent het Friese spel nog maar vijf jaar. In die tijd is hij een verbluffend sterke tegenstander geworden, maar aan spelers met een levenslange ervaring, zoals de andere drie finalisten, heeft hij meestal nog een te zware kluif. Ook nu verloor hij weer, na een dappere strijd, langzaam maar zeker beide partijen.

Dat betekent dat Jelle Wiersma (3 punten) en Marten Walinga en Taeke Kooistra (beide 2 punten) zaterdag 24 augustus moeten uitvechten wie de nieuwe wereldkampioen gaat worden. Walinga speelt twee partijen tegen Slagter en Wiersma twee tegen Kooistra. Een uitslag met drie spelers die even hoog geëindigd zijn, is daarmee uitgesloten. Wel is het mogelijk dat twee spelers gelijk eindigen. In dat geval wordt er nog een beslissingspartij gespeeld met de helft van de denktijd. Als de wereldkampioen bekend is, zal deze de wisselprijs en de koningskrans ontvangen uit handen van de burgemeester van Harlingen, Ina Sjerps.

Voorafgaand aan de twee ronden van vandaag werden de finalisten en andere dammers welkom geheten door gedeputeerde Abel Kooistra van de provincie Fryslân. Hij legde de nadruk op het bijzondere belang van deze unieke denksport voor het geheel van de Friese cultuur.

Ook vandaag sloot de derde partnerorganisatie zich aan bij de Stifting WFD, de organisator van het wereldkampioenschap Fries Dammen. Na eerder de Tsjechische Dambond en de Vereniging voor Damsport in het Italiaanse Aosta, ging het deze keer om de Groninger club Fries yn Grunn. Met het partnerschap neemt de club op zich tenminste één keer per jaar een officiële wedstrijd te organiseren die deel uitmaakt van de wedstrijdcyclus van de Stifting WFD.

Tijdens de twee ronden werden er op de Barentszwerf teamwedstrijden gespeeld in de varianten Italiaans en Internationaal (Hollands). Niet verwonderlijk won het Italiaanse team de eerste wedstrijd, met een internationaal samengesteld team als tweede. De ‘Hollandse’ wedstrijd werd gewonnen door het internationale team, met de Italianen als tweede.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Wiersma’s opmars gestuit met Kooistra en Walinga op zijn hielen tijdens WK Fries Dammen · Foto('s): St. WFD
  St. WFD

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?