REGIO – Wetterskip Fryslân wil de komende jaren extra investeren in schoon en gezond water voor mensen, dieren en planten. Het doel is om de Europese waterkwaliteitsdoelen, die moeten worden behaald in 2027, te realiseren. Hoewel er al veel vooruitgang is geboekt, blijkt uit een tussenevaluatie dat niet alle doelen zelfstandig kunnen worden gehaald. Daarom stelt Wetterskip voor om €5 miljoen extra te investeren in verschillende maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.
Monique Plantinga, dagelijks bestuurslid van Wetterskip, benadrukt: “Hiermee kunnen we laten zien dat het aan ons niet zal liggen. Wij staan voor schoon water.”
In 2000 maakten de lidstaten van de Europese Unie afspraken over het verbeteren van de chemische en ecologische kwaliteit van wateren. In Fryslân zijn er 24 waterlichamen die onder de Kaderrichtlijn Water (KRW) vallen. Deze wateren moeten in 2027 voldoen aan specifieke kwaliteitsnormen, waaronder een gezond ecologisch evenwicht met diverse algen, planten, dieren en vissen. De concentratie van schadelijke stoffen moet laag genoeg zijn voor een gezond ecosysteem.
Sinds 2009 heeft Wetterskip verschillende maatregelen genomen om de waterkwaliteit te verbeteren. Uit de tussenevaluatie blijkt dat de genomen maatregelen vruchten afwerpen, maar dat de doelen nog niet volledig zijn behaald. Van de KRW-wateren voldoet 52 procent aan de kwaliteitsnormen voor dieren- en plantenleven, en de verwachting is dat dit in 2027 zal oplopen naar 60 procent. De focus ligt nu op het verbeteren van de doorzichtigheid van het water en het verlagen van de concentraties van stikstof en fosfor.
Voor de chemische kwaliteit zijn er nog uitdagingen. Van de 125 stoffen die gemeten worden, voldoet 116 aan de norm, maar 9 stoffen blijven problematisch, zelfs na 2027.
Wetterskip stelt een pakket van maatregelen voor, zoals het herstel van beken, het aanleggen van ondiepe waterzones, vismigratieplekken en natuurvriendelijk oeveronderhoud. Ook worden er acties ondernomen om de nutriëntenbelasting door rioolwaterzuiveringen te verminderen en onderzoek te doen naar schadelijke stoffen.
Plantinga roept ook andere partijen op om samen te werken: “We moeten nu allemaal stappen zetten om de doelen te halen. Het Rijk moet bijvoorbeeld actie ondernemen voor mestbeleid en chemische stoffen, gemeenten moeten toezicht houden op lozingen, en de provincie kan helpen met maatregelen in natuurgebieden.”
Op 3 december bespreekt de adviescommissie voor Systeembeheer, Kwaliteit en Zuiveringen het voorstel. Het algemeen bestuur van Wetterskip neemt op 17 december het definitieve besluit over de maatregelen.