BURGUM – Wetterskip Fryslân zet zeven polders open om het overtollige water te spreiden. Dat moet voorkomen dat het water op andere plekken te hoog komt. Dat heeft het waterschap zojuist na crisisoverleg besloten. De afgelopen dagen zijn er al andere maatregelen genomen, zoals het plaatsen van zandzakken op verschillende plekken.
“Bij alle te nemen maatregelen ligt de prioriteit op het beschermen van woningen en bedrijfsgebouwen”, meldde het waterschap eerder al. Fryslân heeft in totaal veertien zogenaamde retentiepolders, die in totaal 6 miljoen kuub water kunnen opslaan. De helft van die polders gaat nu dus open. Verder draaien gemalen ‘op volle toeren’ om het water weg te pompen. Het Woudagemaal staat ook aan. Het waterschap verwacht dat het waterpeil tot zondag oploopt, hoe veel er ook gepompt wordt.
De bodem is nu al zo nat, dat die geen extra water meer kan opnemen, meldt het waterschap, en doordat het water in de Waddenzee ook hoog staat, kan er maar ‘zeer beperkt’ water vanuit Fryslân de zee op stromen. De retentiepolders die het Wetterskip inzet liggen bij Burgum (Soestpolder), Goëngahuizen (It Eilân) en Smalle Ee, Beetsterzwaag (Simmerpolder), Donkerbroek, Oosterwolde (De Harken) en Mildam. “Deze gebieden kunnen samen ongeveer 4 miljoen kubieke meter water bergen. Door ze te laten vollopen kunnen we een verdere stijging van de gemiddelde boezemwaterstand met 3 centimeter voorkomen”, laat het Wetterskip weten.
Ameland sluit fietspaden af