KOLLUM – In Kollum en Rinsumageast is een steenbreekactie gestart. Tegen inlevering van een tegel ontvangen inwoners planten met korting.
Dit is een eerste actie van het project ‘NatuerlikFerskaat’ dat als doel heeft om de biodiversiteit te vergroten. Zowel gemeente Dantumadiel als Noardeast-Fryslân zetten zich actief in om de biodiversiteit te vergroten. Wethouder Esther Hanemaaijer (Noardeast-Fryslân) en wethouder Gerben Wiersma (Dantumadiel) kwamen dan ook graag de actie aftrappen.
Tuin weer aantrekkelijk maken voor dier en mens
De biodiversiteit is sterk afgenomen in de wereld. Een reden hiervan is dat tuinen tegenwoordig praktisch worden ingericht en weinig beplanting hebben. Dit is onaantrekkelijk voor vlinders, wilde bijen en andere dieren. Onder het motto ‘Een steen eruit en plant erin’ wordt een tuin weer aantrekkelijk voor dier en mens. Er kan gekozen worden vruchtdragende planten, bomen of struiken.
Steenbreekactie gekoppeld aan jeugdactiviteit
Afgelopen weekend werd er in Kollum bij het Bloemenparadyske een jeugdactiviteit gekoppeld aan de steenbreekactie. Kinderen van de vogelwacht Kollum mochten een workshop volgen van KidzKlix. Onder leiding van Bart Stornebrink gingen ze de natuur in om foto’s te maken, de fijne kneepjes en tips te leren van het maken van een goede foto. De pingo in het Paradyske was een prachtige plek waar de natuur zijn gang mag gaan en waaronder de familie meerkoet en gans wonen en afgelopen voorjaar twee nesten hadden. Een perfecte plek voor de fotografen in opleiding.
Ook een steen omruilen voor beplanting?
In Kollum is de actie afgelopen. In Rinsumageast kan de hele maand november nog tegels worden ingeruild voor beplanting bij Zorgboerderij ‘Zo Goed Als’ (Fjildwei 9, Rinsumageast). De Steenbreekactie wordt volgend jaar in het najaar nog een keer herhaald.
NatuerlikFerskaat
De verenigingen voor Dorpsbelangen van de vijf dorpen zijn samen met de Friese Milieufederatie (FMF) Landschapsbeheer Friesland (LBF) en Stichting Wrâldfrucht (WRF) initiatiefnemers van NatuerlikFerskaat mei de Mienskip. Het doel van het tweejarig project is dat dorpen samen met hun inwoners, scholen, ondernemers, (natuur-)organisaties en gemeenten een proces op gang brengen waarin samengewerkt wordt om de biodiversiteit in de eigen leefomgeving te laten toenemen. De Steenbreekactie wordt volgend jaar in het najaar nog een keer herhaald.