Medewerkers van Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) hebben samen met wethouder duurzaamheid, Margreet Jonker, en wethouder wonen, Jouke Spoelstra het Innovathuis bezocht.
Het Innovathuis is een modelwoning op Goeree Overvlakkee. In deze woning zijn diverse innovatieve principes toegepast. Zoals bijvoorbeeld: een douche met een zelfreinigend watersysteem, accu’s waarin de energie van pv panelen wordt opgeslagen, een trap waarvan de treden oplichten als je erover heen-loopt, een wasmachine die pas aangaat wanneer de stroom het goedkoopst is. De computer stuurt deze systemen allemaal aan. Heel bijzonder is de energievoorziening van de woning. In deze energievoorziening wordt waterstof gebruikt voor de energieopslag.
Hoe werkt dat dan? De zonnepanelen op het dak leveren elektriciteit. Een deel wordt meteen gebruikt voor de stroomvoorziening. En een deel wordt in een elektrolytisch proces omgezet in waterstof. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt gebruikt voor het warme water. Als er geen zonlicht is, wordt de opgeslagen waterstof met een katalysator weer omgezet in water. Daarbij komt elektriciteit en warmte vrij. Beiden worden weer gebruikt in de woning. Om dit systeem te kunnen ontwikkelen, was en is veiligheid een heel belangrijk criterium. Omdat het een nieuwe toepassing betreft, moesten er nieuwe regels gemaakt worden.Die regels moeten ervoor zorgen dat de veiligheid goed geborgd is.
De ontwikkelaars willen het gebruik van waterstof graag breder inzetten, bijvoorbeeld voor een hele wijk. College en SWA volgen de ontwikkelingen op de voet. Ze blijven allebei zoeken naar optimale oplossingen voor het gasloos bouwen in de gemeente.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.