HOLWERT – De werkzaamheden op de grondverwerkingslocatie van Defensie in Holwert zijn sinds maandag 26 augustus hervat. Dat heeft een woordvoerder van het Ministerie van Defensie bevestigd aan RTV NOF.
7 augustus j.l. werden de werkzaamheden per direct gestopt, bij het zeven van de grond uit it Noarderleech bij Hallum kwamen te hoge concentraties benzeen vrij. “Dat niveau was te hoog om geen maatregelen te treffen”, vertelt kapitein Marcel Schouten van Vliegbasis Woensdrecht. “Wij doen er alles aan om het werk voor al onze collega’s zo veilig mogelijk te houden, vandaar dat we toen besloten hebben het werk vooreerst stil te leggen.”
De stof benzeen, afkomstig uit de resten brandstof van de neergestorte Messerschmitt in het Noarderleech, werd in hogere concentraties gemeten dan verwacht. “De brandstof was in de grond getrokken en wordt pas gevaarlijk wanneer het vervliegt”, aldus Schouten. Een speciaal CBRN-team, die beschermingsmaatregelen nemen tegen chemische, biologische, radiologische of nucleaire gevaren kwam daarop ter plaatse en heeft vele metingen uitgevoerd. “De metingen worden sinds de herstart van het grondverwerken ook constant gedaan. Daarnaast worden collega’s die aan het werk zijn voorzien van extra persoonlijke beschermingsmiddelen en zijn er nieuwe filters in de verwerkingsunit geplaatst. We nemen geen enkel risico”, vult Schouten aan.
De berging van de Wellington bij Holwert, die vlakbij de verwerkingslocatie ligt, kon ondanks de stop op het werk wel gewoon doorgaan. Ook lijkt er tot op heden geen sprake van vertraging in het gehele proces. “Met tegenvallers wordt in onze planning ook rekening gehouden, dus het werk lijkt uiteindelijk op tijd klaar te zijn”, besluit Kapitein Schouten.