Werkzaamheden boorplatform Schiermonnikoog voorlopig ‘on hold’ · Foto('s): Raad van State & Omrop Fryslân
  Raad van State & Omrop Fryslân

Werkzaamheden boorplatform Schiermonnikoog voorlopig ‘on hold’

woensdag 12 juni 2024

SCHIERMONNIKOOG – De werkzaamheden van gasbedrijf ONE-Dyas aan een boorplatform boven Schiermonnikoog blijven voorlopig stilliggen. Dat is de uitkomst van een behandeling van een tijdelijke voorziening over de kwestie, zo schrijft Omrop Fryslân.

De tijdelijke voorziening werd woensdag inhoudelijk behandeld bij de Raad van State in Den Haag. Na afloop gaf de rechtbank aan om voor 21 juni met een definitieve uitspraak in de zaak te komen.

De Raad zal nu eerst onderzoeken of er bij de bouw van het boorplatform te veel stikstof wordt geproduceerd, die dan weer neerslaat op een Natura2000-gebied in de duinen van Schiermonnikoog.

Omgevingsvergunning

Eind mei kreeg gasbedrijf ONE-Dyas een omgevingsvergunning van het ministerie van Economische Zaken voor de bouw van een boorplatform boven Schiermonnikoog. Verschillende Nederlandse en Duitse natuurclubs hebben aangekondigd die beslissing aan te vechten. Een vergunning om gas te winnen boven het eiland is eerder al afgegeven.

ONE-Dyas wil gas winnen uit het zogenaamde gasveld NO5-A. Dat ligt twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog in de territoriale wateren van Nederland en Duitsland. Het bedrijf kreeg in 2022 een vergunning van staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw om daar gas te winnen. De Duitse deelstaat Nedersaksen gaf ook een vergunning af.

Naast een vergunning voor het winnen van gas is ook een vergunning nodig voor de bouw van het boorplatform. Zo’n juridische procedure kost tijd. In de tussentijd wilde ONE-Dyas doorgaan met de bouw van het boorplatform.

Wachten op uitspraak

Bezwaarmakers waren bang voor ‘onherstelbare schade’ door deze werkzaamheden. Daarom stapten ze vorige week voor een tijdelijke voorziening naar de Raad van State. De Raad van State ging vorige week mee in dat verhaal. Dat betekent dat de toestemming die het bedrijf had van de minister en staatssecretaris voor nieuwe gaswinning voorlopig werd geschrapt.

Totdat er een uitspraak ligt, mag ONE-Dyas niet beginnen met de werkzaamheden op locatie. Het gasbedrijf hoopt nog altijd dit kalenderjaar het eerste gas uit de Noordzee te halen.

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Werkzaamheden boorplatform Schiermonnikoog voorlopig ‘on hold’ · Foto('s): Raad van State & Omrop Fryslân
  Raad van State & Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?