KOLLUM – Bij het horen van de naam Fryslân flitsen al snel beelden van Sûkerbôle en Fryske dúmkes door onze gedachten. Echter, het hedendaagse Fryslân biedt een veelvoud aan verrassende smaken en verhalen. In de bijzondere nieuwe voorstelling Afhaalverhalen van Firma Draaijer&DeVries, krijgt het publiek de kans om alle geuren, smaken en verhalen te ontdekken die onze provincie te bieden heeft. Op 12 en 13 april speelt de voorstelling in Kollum.
Kookliefhebbers gezocht
Op dit moment wordt er gezocht naar alle verschillende smaken en wereldkeukens die er in Fryslân bestaan. Allereerst in de regio van Kollum, het startpunt van deze reisvoorstelling. Kookliefhebbers uit de buurt die graag wereldse gerechten maken kunnen zich aanmelden om met hun gerecht mee te doen aan de voorstelling. “Of het nu gaat om de Zuid-Amerikaanse keuken, de Turkse keuken of het lievelingsgerecht van je overgroot oma uit Indonesië, we hopen dat iedereen zich aanmeldt,” aldus theatermaker Romke Gabe Draaijer. “Daarbij is niet alleen het gerecht belangrijk. We zijn juist heel nieuwsgierig naar bijzondere rituelen, een persoonlijk verhaal of herinnering aan het gerecht.”
Een kleine wereldreis door eigen dorp
Eline de Vries en Romke Gabe Draaijer nemen het publiek mee op een theatrale wereldreis vol smaak. De afgelopen maanden stonden in het teken van veel vooronderzoek. “Zo leerden we dat Chinees-Indische restaurants een ware culinaire revolutie hebben ontketend in Nederland. In vrijwel alle dorpen en steden vind je er één. Dit was het eerste echte uit eten, het eerste afhalen en voor veel mensen de eerste ontmoeting met het verre.” aldus Eline de Vries. In 2021 is de Chinees-Indische restaurantcultuur in Nederland zelfs opgenomen in het Nederlands Immateriaal Erfgoed.
Amuse bij de Golden River
Op 12 en 13 april speelt Afhaalverhalen in Kollum. Het beginpunt van de wereldreis is de Golden River, waar de eerste scène en een heerlijke amuse wachten. Daarna volgt een wandeling naar de dinerlocatie, de Colle, waar het publiek gezamenlijk aan tafel schuift. Elke gang onthult een nieuwe cultuur in de vorm van een smaakvol gerecht, bereid door kookliefhebbers uit de buurt. “Door samen aan tafel te zitten hopen we dat we nieuwe gerechten, culturen maar ook elkaar beter leren kennen.” De ticketverkoop voor Afhaalverhalen gaat in maart van start.
AVG’tjes
Afhaalverhalen is een voorstelling van theatermakers Eline de Vries & Romke Gabe Draaijer (Firma Draaijer&DeVries), beide opgegroeid in kleine dorpjes in de provincie. “We aten enkel AVG’tjes. Bij hoge uitzondering kwam Italië op tafel in de vorm van Dr. Oetker of macaroni met uiteraard Smac. Het enige wereldse was ‘de (afhaal)Chinees’. Toen we in de stad gingen wonen leerden we vele andere en nieuwe wereldse smaken kennen. Een groeiende nieuwsgierigheid naar andere culturen en smaken was geboren,” aldus Romke Gabe Draaijer. Met deze nieuwe voorstelling wil Firma Draaijer&DeVries op zoek gaan naar alle geuren en kleuren van Fryslân. Opgave als kok kan tot en met 3 maart via: www.firmadraaijerendevries.nl