Robèrt is de bekende TV kok van het RTL programma 4me. Voor het programma dat op 27 januari uitgezonden wordt gebruikt de TV kok een regionaal product, De Friese Droge Worst van Weidenaar. Een heerlijke mosterdsoep met Friese droge worst en Grissini’s (soepstengels) staan op het menu.
Voor het recept is de kok op zoek gegaan naar de allerbeste Friese droge worst van Nederland, en zo kwam hij uit in Dokkum bij de familie Weidenaar. Op de Food Beurs in Utrecht van september 2009 is Lieuwe Weidenaar, de worstmaker van de familie, Nederlands kampioen geworden. Aan de kwaliteit van de producten twijfelt Robèrt dan ook geen moment. Maar hij wil ook weten hoe de producten van Weidenaar gemaakt worden en waar dit dan precies gebeurt. Tijd voor een reis naar het Noorden van Nederland.
Robèrt en zijn team overnachten in Leeuwarden en komen de volgende dag vroeg aan bij Weidenaar Vleesbedrijf in Dokkum. Een groot bedrijf met meer dan 45 medewerkers en een productieruimte van 2000m2 met professionele machines. De conclusie wordt al snel getrokken dat het hier niet gaat om een paar droge worsten draaien in een jaar maar om grotere aantallen die gemaakt worden op professionele wijze.
Het TV team is dan ook erg benieuwd hoe de worstmaker de traditionele smaak weet te behouden van het recept van zijn opa. Volgens worstmaker Lieuwe is dat simpel te verklaren; ‘tot op de dag van vandaag wordt het recept van Opa Weidenaar geheim gehouden. Het bereidingsvoorschrift ligt in een kluis bij de notaris en is enkel door zijn drie zoons en kleinzoon Lieuwe te zien. De Friese droge worst maken wij nog op exact dezelfde wijze als tachtig jaar geleden alleen nu op grotere schaal’.
Wanneer de TV kok met zijn team de rookruimte betreedt wordt dit ook bevestigd door de houtsnippers en turf wat met de hand in de brandoven wordt geschept. Kortom een bijzonder traditioneel product dat op eerlijke wijze gemaakt wordt komt volledig tot zijn recht in de recepten van Robèrt. Onder de indruk vertrekt het team naar de studio met de benodigde Friese droge worsten om het recept te bereiden. Benieuwd naar de rondleiding in het bedrijf van Weidenaar en natuurlijk het recept dat Robèrt uiteindelijk maakt kijk dan op 27 januari om 16:35 uur naar RTL 4me. De uitzending wordt herhaald op 30 januari om 16:00 uur op RTL 4 en 31 januari om 17:40 uur op RTL 8.
© Foto: Henk Aartsma
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.