RINSUMAGEAST – Een weginspecteur van Rijkswaterstaat (die blijkbaar niet vaak in de regio rondom Dokkum komt) spotte deze week de grote ‘bekende’ groep damherten tussen Dokkum en Rinsumageast. “Het gebeurt niet vaak dat ik zo’n grote ‘sprong’ langs de weg zie, meestal zijn het groepjes van drie tot acht, maar deze zestig wilde ik jullie niet onthouden,” schreef hij op X, met een mooie foto van de groep erbij.
Het gebeurd niet vaak dat ik zo’n grote “sprong” reeën langs de weg zie. Deze grote groep zag ik op afstand in Friesland, en gelukkig kon ik met mijn drone de reeën “dichterbij halen”.
Meestal zijn het groepjes van 3 tot 8, dus deze (60) wilde ik jullie niet onthouden. pic.twitter.com/HnzuRKkEiP— Weginspecteur Rinse (@Wis_Rinse) May 13, 2024
Deze damherten kwamen van nature niet voor in Fryslân. Het verhaal gaat dat de roedels zijn ontstaan na ontsnappingen uit hertenkampen. Zo zou de groep die de weginspecteur op de foto zette ooit zijn ontsnapt uit het zogenaamde ‘bosje van Prins’. Op dit moment leven er volgens schattingen enkele honderden in de omgeving van het Lauwersmeer. De populaties groeien en zorgen soms voor onveilige situaties op de weg. Vorig jaar sloopte een groep nog apparatuur van de proefboerderij in de Kollumerwaard. Het probleem speelt inmiddels al jaren. De provincie Fryslân wilde in het verleden de populaties terugbrengen door afschot, maar dat ging toen mede na protest niet door.
Er loopt op op dit moment nog een breed onderzoek naar de schade die de herten veroorzaken. Het onderzoek is naar verwachting eind dit jaar klaar. “Op basis van de onderzoeksresultaten zal de provincie kijken welke mogelijkheden er zijn om te handelen. Dat is juridisch gezien ook nodig voor het treffen van maatregelen, bijvoorbeeld ten aanzien van populatiebeheer”. Tot die tijd worden er geen damherten afgeschoten.