LEEUWARDEN – Bedrijven doen vandaag de dag voor een groot deel online zaken. Deals worden gesloten per e-mail of na een videocall. Soms gaat het om duizenden euro’s, soms zelfs om miljoenen. Maar weet je precies met wie je zaken doet? Ken je je klant en weet je zeker dat hij betrouwbaar is? Het loont zeker de moeite om daar onderzoek naar te laten doen als je voor het eerst zaken met iemand doet. En ook bij klanten met wie je al vaker hebt samengewerkt kan dat soms geen kwaad. De situatie kan immers veranderd zijn. Wil je niet betrokken raken bij fraude of met onbetaalde facturen blijven zitten dan is het zeker verstandig om goed te weten wat voor vlees je in de kuip hebt.
Zelf onderzoek doen is een optie. Maar vaak ontbreekt daarvoor de nodige kennis of je beschikt niet over de juiste kanalen om informatie te krijgen. Je kunt een KYC (Know your customer) onderzoek laten uitvoeren. Dan weet je in ieder geval iets meer over het bedrijf met wie je zaken doet. Aan de hand van deze informatie kun je inschatten of je wel of geen zaken wilt doen. Bedenk dat als je zaken doet met een bedrijf dat zich bezighoudt met dubieuze praktijken, jouw bedrijf hierdoor in diskrediet kan komen. Denk bijvoorbeeld aan levering van goederen aan landen als Rusland en Iran. Dit is momenteel grotendeels verboden vanwege embargo’s.
Los van het feit dat je in de problemen komt met de overheid als je zaken doet met bedrijven die dubieus zijn of met landen waar een handelsembargo tegen loopt, wil je hier ook je goede naam niet aan verbinden. Een kwaadwillende partij zoekt vaak naar een klein of middelgroot bedrijf om zaken mee te doen. Dit valt immers minder snel op. Zaken doen met Shell, Tata Steal of ASML loopt snel in de gaten. Maar gebruik maken van een tussenhandelaar kan veel langer onder de radar blijven. Landen die aan bepaalde spullen of kennis willen komen zullen alles in het werk stellen om die te bemachtigen. Datzelfde geldt voor bedrijven die zich bezighouden met illegale praktijken. Je kunt rekenen op de expertise van bedrijven als Etage0 als het gaat om het onderzoeken van de betrouwbaarheid van het bedrijf dat een offerte vraagt. Volledige zekerheid heb je niet altijd. Er kan een corrupte medewerker bij een op zich betrouwbaar ogend bedrijf in dienst zijn. Maar op die manier heb je er in ieder geval alles aan gedaan om verantwoord zaken te doen.
Wil je zaken doen met een bedrijf in het buitenland en twijfel je of dit is toegestaan of twijfel je aan de betrouwbaarheid van het bedrijf? Dan kun je soms ook informatie vragen bij de overheid. Zij kunnen je in ieder geval informeren over de geldende regels voor het drijven van handel met bepaalde landen. Op die manier kun je daar in ieder geval niet de mist mee ingaan. En boven alles geldt altijd nog de stelregel “bij twijfel niet inhalen”. Ook al is het nog zo’n mooie deal.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.