De afgelopen week werd op het VMBO-groen van het Nordwin College in Buitenpost ruim aandacht geschonken aan ‘De Week van de Smaak’. Bij deze themaweek stonden dit jaar de bonen en peulvruchten centraal. Voor de school was dit een goede reden om een typisch oud streekgewas als het wâldbeantsje eens extra onder de loep te nemen.
Tijdens de lessen Groen en Plantenteelt en tijdens de lessen Voeding draaide alles om het wâldbeantsje. In de eerste klas stond de vraag centraal ‘Wat is dat nou eigenlijk voor gewas, zo’n wâldbeantsje?’ Leerlingen van klas twee werden door een deskundige bij uitstek op het gebied van streekgewassen, de heer J. Wilman uit Engwierum, voorgelicht over de verschillende gewassen die zo typisch zijn voor ons gebied. Naast het wâldbeantsje, kwamen daarbij ook andere rassen aan de orde zoals bijvoorbeeld het aardappelras Wâldgieltsje.
Bij de lessen Voeding ging men praktisch aan de slag met het wâldbeantsje. Door de leerlingen werd onder leiding van docente Harriët Hoekstra een recept bereid waarin vanzelfsprekend het wâldbeantsje het voornaamste ingrediënt was. Het was overduidelijk dat de Week van de Smaak, met als centraal thema een boontje met een uniek karakter, bij de leerlingen veel positieve reacties teweegbracht. Waarbij enkele leerlingen zeker niet nagelaten zullen hebben om het boontje ook thuis verder te promoten.