Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân heeft in zijn vergadering van 12 juli het watergebiedsplan Twijzel e.o. vastgesteld. Het gebied beslaat de Noordelijke Friese Wouden en een deel van het Groninger Westerkwartier.
In een deel van het plangebied liggen gebieden die de provincies Groningen en Fryslân willen inrichten als natuurgebied. Deze gebieden zijn onderdeel van de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur (EHS). In het oorspronkelijke plan stonden de EHS-gebieden vermeld, inclusief een bandbreedte voor de toekomstige waterpeilen. Dit leidde tot onrust in de streek.
Een eerdere versie van het plan werd daarom eind vorig jaar teruggetrokken door Jan van Weperen, lid van het dagelijks bestuur. Naar aanleiding van de reacties heeft het waterschapsbestuur besloten de EHS-gebieden uit het watergebiedsplan te halen. Eventuele wijzigingen in het waterbeheer van deze gebieden, wordt onderdeel van de gebiedsprocessen die de provincies organiseren met de streek. In deze gebiedsprocessen maakt de provincie in overleg met belanghebbenden afspraken over de inrichting van natuurgebieden.
Verbeteren waterbeheer
Binnen het plangebied van watergebiedsplan Twijzel e.o. heeft het waterschap al verschillende projecten uitgevoerd of in uitvoering. Voorbeelden zijn de verbeteringen van het waterbeheer in Ruigezandsterpolder (Lauwerzijl), de Westerhornermolenpolder (Visvliet), de polder Nieuw Kruisland (Kollumerpomp), De Boppeste (Rottevalle) en verbetering van de waterafvoer nabij Boelenslaan en Wytfean. De overige opgaven pakt het waterschap in een later stadium op in overleg met belanghebbenden.
Watergebiedsplan
Wetterskip Fryslân verzorgt het waterbeheer in Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier. Het beheergebied is opgedeeld in 20 watergebiedsplannen. In een watergebiedsplan beschrijft Wetterskip Fryslân op hoofdlijnen de opgaven en knelpunten in het waterbeheer. Op basis van de watergebiedsplannen, bepaalt het waterschapsbestuur welke werkzaamheden nodig zijn voor een goed functionerend waterbeheer.