De strijd van Wetterskip Fryslân tegen de muskusratten blijkt effectief. Door een gestructureerde aanpak daalt het aantal muskusratten in het werkgebied. Het waterschap verwacht dat deze daling de komende jaren zal doorzetten. De muskusrattenvangers van Wetterskip Fryslân hebben vorig jaar fors minder muskusratten gevangen dan waar vooraf rekening mee was gehouden. In totaal zijn er een kwart minder ratten gevangen dan in 2005. Dat blijkt uit het jaarverslag muskusrattenbestrijding 2006, dat het dagelijks bestuur vandaag officieel heeft vastgesteld.
De doelstelling voor 2006 was om maximaal 30.000 muskusratten te vangen. Uiteindelijk zijn er 26.779 vangsten gedaan, een daling van 9.173 muskusratten in vergelijking met het jaar ervoor. De daling betekent dat er minder ratten in en om het water leven. Dit is mede te danken aan de gevolgde strategie van het waterschap, waarbij piekbestrijding en flexibele inzet van de bestrijdingsdruk de belangrijkste succesfactoren zijn geweest.
In het grootste deel van de provincie dalen de vangsten, maar de grootste daling vond plaats in het Noordoosten van Fryslân (ten oosten van de lijn Dokkum, Stiens, Grou, Drachten) en tussen Heerenveen, Joure en de Rottige Meenthe. In de Noordoosthoek zijn de laatste jaren meer fuiken geplaatst en is er ook meer gespeurd om de grotere problemen hier aan te pakken. De laatste jaren was er sprake van een stabilisatie van het aantal vangsten. Met de huidige daling is deze negatieve tendens nu doorbroken. De verwachting is dat deze trend zich voort zal zetten. De doelstelling voor 2007 is het vangen van minder dan 22.000 muskusratten.
De muskusrat is berucht om zijn vernielzucht en zijn haast ongeremde voortplantingsdrift. Het waterdier vreet hele rietkragen aan en graaft holen in oevers, kaden en dijken, wat een bedreiging is voor de stabiliteit van de waterkeringen. Daarom is de bestrijding van de muskusrat in ons land bij wet geregeld. Bij de afdeling muskusrattenbestrijding van Wetterskip Fryslân werken zo’n 45 mensen.