Wat zijn de verschillen tussen gedroogde en verse kruiden? · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

Wat zijn de verschillen tussen gedroogde en verse kruiden?

woensdag 26 oktober 2022

LEEUWARDEN – Tegenwoordig heeft iedereen wel een overvloed aan kruiden. Sommige sorteren de kruiden netjes op kleur of labelen alles om een goed overzicht te houden van wat ze nou daadwerkelijk in huis hebben. Andere mensen hebben overal in de keuken wel kruidenpotjes staan en om niet te vergeten verse kruiden in de vensterbank staan. Maar wat zijn nou de verschillen tussen gedroogde en verse kruiden? Is er een verschil? En bij welke gerechten gebruik ik juist niet en juist wel verse of gedroogde kruiden? Lees hieronder wat de verschillen zijn en bij welke gerechten je juist beter gedroogde of verse kruiden kan gebruiken.

Gedroogde of verse kruiden?

Wat zijn daadwerkelijk nou de grootste verschillen tussen gedroogde en verse kruiden? Het grootste verschil waar de meeste mensen tegen aanlopen is natuurlijk de prijs. Verse kruiden zijn verkrijgbaar als plantje of los en zijn meestal duurder dan gedroogde kruiden. Door online kruiden te kopen zijn de kruiden meestal even duur en word dit verschil al verholpen voor de meeste mensen, daarnaast hoef je voor je kruiden ook niet meer naar de supermarkt of kruidenier.

Het gebruik van verse kruiden tijdens het koken wordt meestal aangeraden om het als laatste toe te voegen aan het gerecht. Dit komt doordat verse kruiden een sterkere smaak bevatten dan gedroogde kruiden. Tijdens het voorbereiden van je gerechten of tijdens het koken kan je beter gedroogde kruiden gebruiken, gedroogde kruiden bevatten een geconcentreerde smaak waardoor het meer toegankelijker is om het te gebruiken tijdens het koken. Daarnaast hebben gedroogde kruiden meer de tijd nodig om tot hun smaak te komen. Wat een voordeel is van koken met gedroogde kruiden is dat het veel langer houdbaar is dan verse kruiden. De plantjes van de AH kan je meestal na een keer gebruiken weggooien.

Welke kruiden kan je het beste vers of gedroogd thuis hebben staan?

Er zijn een aantal gedroogde kruiden die je in huis moet hebben en in veel gerechten passen. De belangrijkste kruiden zijn knoflookpoeder, paprikapoeder, kurkuma en saffraan. Verse kruiden waar wij het liefst mee koken zijn: peterselie, bieslook, dille, munt en basilicum. Dit zijn kruiden die wij vaak gebruiken als we bijna klaar zijn met koken en toch nog wat extra versiering of smaak willen toepassen. Veel mensen denken dat zout en peper kruiden zijn, maar ze versterken smaken zonder zelf het gerecht van smaak te veranderen. Wij mensen zijn er zo aan gewend dat we nauwelijks een gerecht kunnen eten zonder deze smaak versterkers.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?