LEEUWARDEN – Fatbikes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Waar we vooral zien dat de jeugd erop rijdt, zijn er regelmatig discussies over de regels rondom deze elektrische fietsen. Toch blijkt dat hier vooralsnog weinig aan te doen is, aangezien de fatbike onder de wet- en regelgeving valt van de elektrische fiets. Hoewel dit in de basis dus best veilig zou moeten zijn, wijst de praktijk toch anders uit. Dus ga je een fatbike kopen, zorg er dan voor dat je de regels kent. Dit komt vooral doordat er ook fatbikes zijn, die veel harder rijden dan eigenlijk is toegestaan en de jeugd die erop rijdt, de gevaren er niet van inziet. Je kunt je voorstellen dat wanneer je normaal op een fiets rijdt die niet harder gaat dan 20 km/u en je dus met 30 en soms zelfs 40 km/u door de stad rijdt, die gedoemd is om fout te gaan. Daarom hebben we de regels voor fietsen op een fatbike nog even voor je op een rijtje gezet.
Met een fatbike kun je hogere snelheden bereiken dan met een gewone fiets. Logisch, want een fatbike is voorzien van trapondersteuning, net zoals een e-bike. Dit is nu ook precies waar het probleem zit, of beter gezegd, de uitdaging. Deze fietsen vallen namelijk onder de regels van een e-bike, wat betekent dat ze maximaal 25 kilometer per uur mogen gaan en de motor niet meer dan 250 watt aan kracht mag leveren. Toch blijkt dat dit lang niet altijd het geval is en veel fatbikes harder gaan dan dat. Daarom is het belangrijk om de regels die gelden na te leven, aangezien je anders het risico loopt dat je fatbike in beslag wordt genomen of je bij een ongeluk betrokken raakt, met alle gevolgen van dien. Want hoe hard gaat een fatbike? De toegestane snelheid is 25 kilometer per uur.
Net zoals bij andere elektrische fietsen, moet je ervoor zorgen dat je fatbike voldoet aan de verlichting voorschriften. Zorg dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers door gebruik te maken van de juiste verlichting en reflectoren. Nog beter is om bijvoorbeeld in het donker ook reflecterende kleding te dragen. Vooral wanneer je met je fatbike achteraf gaat rijden. Nu weten wij ook wel dat veel jongeren dit niet stoer vinden, maar eindigen in de sloot met een fatbike van 40 kilo op je ook niet!
Als fietser moet je altijd de verkeersregels volgen als je deelneemt aan het verkeer, om jezelf en anderen te beschermen. Stop bij stoplichten, geef richting aan en respecteer andere weggebruikers. Zorg ervoor dat je ook de lokale regels kent, omdat deze verschillen per gebied. Nu zal dat niet gelden voor de standaard voorrangsregels, maar er kunnen bijvoorbeeld situaties zijn, die van tijdelijke aard zijn, bijvoorbeeld omdat ze ergens aan het werk zijn. Dit is ook direct een taak die voor de ouders is weggelegd, door ervoor te zorgen dat je de kinderen leert wat de regels zijn.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.