LEEUWARDEN – De meeste mensen denken dat de kosten bij het kopen van een huis gemaakt worden. Dit komt vooral door de kosten koper, die door de kopende partij betaald worden. Echter, ook wanneer je jouw huis verkoopt krijg je te maken met verschillende kosten. In de meeste gevallen is het kopen van een huis duurder dan het verkopen, maar dat betekent niet dat de kosten voor de woningverkoop laag zullen zijn.
Als verkoper hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, maar heb je wel andere kosten waar je mee te maken kunt krijgen. Het is mogelijk dat de kosten voor de verkoper oplopen tot wel 5 procent van de verkoopprijs van het huis. Een enorm bedrag, waar je als verkoper graag van op de hoogte wil zijn. Daarom kun je in dit artikel ontdekken wat de kosten voor jou als verkoper van je huis zijn.
Welke kosten maak je bij het verkopen van je huis?
Niet alle kosten die je bij het verkopen van je huis kunt maken zijn gegarandeerde kosten. De meeste kosten zijn optioneel of niet van toepassing op jouw situatie. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de diensten van een makelaar, die jou helpt bij het gehele verkoopproces. Ook zijn er enkele verplichtingen waar je aan moet voldoen bij het verkopen van je huis. Indien je aan deze verplichtingen voldoet, gelden deze kosten niet voor jou. Om ervoor te zorgen dat je bij het verkopen van je huis geen vervelende verrassingen tegenkomt, nemen we de verschillende kostenposten door, die je tegen kunt komen bij het verkopen van je huis.
Makelaarskosten
Ook wanneer je bij de verkoop van een woning gebruik maakt van de diensten van een makelaar, zul je rekening moeten houden met deze kosten. Makelaarskosten zijn vaak de hoogste kosten bij de verkoop van een woning. Vaak liggen deze kosten tussen de 1 en 2 procent van de verkoopprijs. Dit klinkt misschien weinig, maar in euro’s is dit zeer veel. Doordat huizen een waarde van meerdere tonnen vertegenwoordigen, is 1% al behoorlijk fors.
Daarom maken steeds meer mensen gebruik van een online makelaar. Door in zee te gaan met een online makelaar kun je als verkoper enorm besparen op de makelaarskosten. Veel van de taken van een makelaar kun je zelf uitvoeren, waarbij een online makelaar de lastige taken van jou kan overnemen. Omdat een huis een enorme waarde vertegenwoordigd, blijft het altijd verstandig om samen te werken met een specialist op het gebied van woningverkoop. Door diens ervaring en kennis kan dit ook geld opleveren, waardoor je door de woningverkoop zelfs de makelaarskosten terug zou kunnen verdienen.
Notariskosten
De meeste mensen denken gelijk aan de kopende partij, wanneer de notariskosten aan bod komen. Deze kosten zijn immers onderdeel van de kosten koper. Daarom bepaalt een koper ook welke notaris de werkzaamheden gaat uitvoeren. Bij de meeste woning overdrachten zijn de notariskosten voor de kopende partij. Ook kan het voorkomen dat deze kosten niet betaald hoeven worden, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwbouwwoning koopt. Nieuwbouwwoningen worden vrij op naam (v.o.n.) geleverd en als koper geen notariskosten hoeft te betalen.
Echter, ook als verkopende partij kun je te maken krijgen met notariskosten. Zo kunnen koper en verkoper met elkaar overeenkomen dat de extra notariskosten voor de rekening van de verkoper zijn. Deze kosten worden gemaakt bij het doorhalen van de hypotheek. Deze kosten worden ook wel royementskosten genoemd en zijn relatief laag. De royementskosten zijn van toepassing op jouw hypotheek op het huis, wat op dat moment de bestaande hypotheek is.
Energielabel
Tegenwoordig is het verplicht om een energielabel voor je huis te hebben, wanneer je jouw huis in de verkoop zet. Vaak kost het verkrijgen van een energielabel enkele honderden euro´s. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. Indien je bijvoorbeeld in huis woont die zo’n 100 jaar oud is, dan is de kans groot dat de woning niet een A label ontvangt. Energielabel kunnen een beoordeling op alfabetische volgorde krijgen, waarbij het label A betekent dat je huis goed geïsoleerd is en het label F betekent dat je huis verschrikkelijk slecht is geìsoleerd.
De energielabel is voor kopers ook een indicatie, omdat zij aan de hand van dit label kunnen inschatten welke eventuele kosten erbij kunnen komen. Om een hoger energielabel te krijgen, zul je enkele ingrepen moeten verrichten, zoals het isoleren van muren en vloeren, of het vervangen van de ramen. Daarnaast kunnen kopers dankzij het energielabel ook schatten wat hun maandelijkse lasten zullen zijn. Woningen met een slecht energielabel hebben vaak hogere maandlasten, doordat de verwarming meer werk moet verrichten om te zorgen voor een warm huis.
Klaarmaken van je huis
Voordat je na gaat denken over de makelaars- of notariskosten, is het handig om eerst je eigen huis helemaal klaar te maken voor de verkoop. Je kunt hiervoor een schoonmaakbedrijf inhuren of zelf aan de slag gaan. Daarnaast zul je ook je eigen spullen uit het huis moeten halen, wat de nodige kosten met zich mee zal brengen. Zo ben je benzinegeld kwijt voor het vervoer of kost het huren van een bus ook de nodige centen. De meest dure optie is het inschakelen van een verhuisbedrijf. Daarom geldt voor het klaarmaken van je huis hetzelfde als de makelaarskosten. Als je wil besparen op deze kosten, is het handig om het meeste zelf te gaan doen.