Wat is rapid prototyping en waarvoor kan het gebruikt worden? · Foto('s): 
RECLAME

Wat is rapid prototyping en waarvoor kan het gebruikt worden?

woensdag 12 augustus 2020

DOKKUM – In de print wereld zijn er altijd nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Zo was 3d printen Utrecht en de rest van Nederland zo’n 20 jaar geleden nog niet te voorspellen, maar inmiddels is dat zo goed als normaal. Een techniek dat nog niet heel lang gebruikt wordt is het zogenoemde rapid prototyping. In principe kun je hiermee ontwerpen die je digitaal hebt gemaakt transformeren tot een echt product. Voor diverse beroepen kan dit heel handig zijn, waaronder bijvoorbeeld kledingontwerpers en kunstenaars. Zij kunnen hun ideeën omzetten tot een daadwerkelijk object. Daarnaast kan het ook nog eens op een gemakkelijke manier gereproduceerd worden. Bovendien heb je vrij veel nuttige mogelijkheden bij rapid prototyping, zoals je leest in dit artikel. 

Wat is rapid prototyping?

Rapid prototyping is in principe het omzetten van digitale ontwerpen naar echte producten. Het is hierbij de bedoeling om zowel doelmatig als snel het juiste object te maken. Dit zal ervoor zorgen dat de artikelen op een handige manier geproduceerd kunnen worden in de werkelijkheid. Een groot pluspunt van rapid prototyping is dan ook dat het een stuk minder zal gaan kosten,   wat voor eigenlijk alle bedrijfstakken zal gelden. Dit zorgt er dus voor dat alle designers veel tijd zullen besparen, maar over het algemeen ook geld. Rapid prototyping maakt het dan ook mogelijk dat de ontwerpen in een mum van tijd geproduceerd worden. Het juiste prototype kan dan ook nog eens gekopieerd worden tot identieke onderdelen.

Wat is nodig voor rapid prototyping?

Wil je gebruik gaan maken van rapid prototyping? Dan zul je onder andere een 3d printer aan moeten schaffen, wat natuurlijk een dure machine kan zijn. Met dit apparaat kun je de driedimensionale prototypes creëren uit de digitale modellen. De 3d printer zorgt er dus voor dat de ontwerpen op je computer tot een echt product worden getransformeerd. Dit zal normaalgesproken niet super veel tijd kosten. Bovendien zal de printer het model tot op exacte nauwkeurigheid creëren. Dit zal tevens het geval zijn als je het prototype gaat reproduceren. Overigens zal de 3d printer over het algemeen geen afval maken doordat het apparaat alleen het digitale object namaakt.

Hoe werkt een 3d printer?

Een 3d printer bestaat onder meer uit een printplaat. Dit onderdeel kan op en neer bewegen. Daarnaast heeft het apparaat maar liefst drie motoren. Twee van de motoren zorgen dat de spuitkop, een ander onderdeel, horizontaal kan bewegen. Eén motor wordt gebruikt voor richting X, terwijl de ander juist richting Y verzorgt. Er is dus nog één motor over in de 3d printer, dit maakt het mogelijk dat de eerder genoemde printplaat op en neer kan bewegen. In principe zorgen de drie motoren er dus voor dat de printer driedimensionaal kan bewegen. Stiekem zit er nog een vierde motor in de machine, dit neemt de aanvoer van het materiaal voor zijn rekening. Zo zal de goede hoeveelheid van het filament geplaatst worden in de 3d printer.

Wat zijn de mogelijkheden van rapid prototyping?

Net zoals bij het CNC frezen zijn er veel mogelijkheden bij het rapid prototyping. Zo kunnen er veel verschillende ontwerpen geproduceerd worden met behulp van een 3d printer. De vorm en het formaat van het design is hierbij niet echt belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de techniek door diverse beroepen gebruikt kan worden. Met name als het in je industrie nodig is om een model te realiseren dan is rapid prototyping zonder twijfel geschikt. Zo’n 3d printer zal dan een uitkomst zijn voor jou en je collega’s. Zo zal een complex design snel geproduceerd kunnen worden tot een tastbaar object.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?