Wat is informatietechnologie precies? · Foto('s): Pexels
  Pexels
RECLAME

Wat is informatietechnologie precies?

dinsdag 15 november 2022

LEEUWARDEN – Informatietechnologie (IT) is het gebruik van computers, opslag-, netwerk- en andere fysieke apparatuur, infrastructuur en processen om alle vormen van elektronische gegevens te creëren, te verwerken, op te slaan, te beveiligen en uit te wisselen. Doorgaans wordt IT gebruikt in het kader van bedrijfsmatige activiteiten, in tegenstelling tot technologie die voor persoonlijke of amusementsdoeleinden wordt gebruikt. Het commerciële gebruik van IT omvat zowel computertechnologie als telecommunicatie.

Harvard University bedacht de term informatietechnologie om een onderscheid te maken tussen speciaal gebouwde machines die ontworpen zijn om een beperkt aantal functies uit te voeren, en computers voor algemene doeleinden die voor diverse taken kunnen worden geprogrammeerd. Naarmate de IT-industrie zich vanaf het midden van de 20e eeuw ontwikkelde, nam het computervermogen toe, terwijl de kosten van de apparaten en het energieverbruik afnamen, een cyclus die ook vandaag nog wordt voortgezet wanneer nieuwe technologieën opduiken.

Wat houdt informatietechnologie nu in?

De IT-afdeling zorgt ervoor dat de systemen, netwerken, gegevens en toepassingen van de organisatie allemaal op elkaar aansluiten en naar behoren functioneren. Het IT-team houdt zich bezig met drie belangrijke gebieden:

  1. implementeert en onderhoudt zakelijke toepassingen, diensten en infrastructuur (servers, netwerken, opslag);
  2. bewaakt, optimaliseert en verhelpt problemen met de prestaties van toepassingen, diensten en infrastructuur; en
  3. houdt toezicht op de beveiliging en governance van applicaties, diensten en infrastructuur.

De meeste IT-medewerkers hebben verschillende verantwoordelijkheden binnen het team die uiteenvallen in verschillende hoofdgebieden, waaronder:

– Administratie 

Beheerders houden zich bezig met de dagelijkse implementatie, werking en bewaking van een IT-omgeving, met inbegrip van systemen, netwerken en toepassingen. Admins voeren vaak een reeks andere taken uit, zoals software-upgrades, gebruikerstraining (denk aan een Excel cursus of cursus Office 365), beheer van softwarelicenties, inkoop, beveiliging, gegevensbeheer en toezicht op de naleving van bedrijfsprocessen en compliance-vereisten.

– Support

Helpdeskmedewerkers zijn gespecialiseerd in het beantwoorden van vragen, het verzamelen van informatie en het leiden van probleemoplossing voor hardware en software. IT-ondersteuning omvat vaak het beheer van IT-activa en -wijzigingen, het helpen van beheerders bij aanbestedingen, het maken van back-ups en het herstellen van gegevens en toepassingen, het monitoren en analyseren van logboeken en andere hulpmiddelen voor prestatiebewaking en het volgen van vastgestelde ondersteuningsworkflows en -processen.

– Toepassingen. 

Bedrijven vertrouwen op software om hun werk te doen. Sommige applicaties worden door derden aangeschaft en geïmplementeerd, zoals applicaties voor emailservers. Maar veel organisaties hebben ervaren ontwikkelaars in dienst die de applicaties en interfaces maken – zoals API’s – die nodig zijn om kritieke zakelijke mogelijkheden en diensten te leveren. Toepassingen kunnen worden gecodeerd in een breed scala van populaire talen en geïntegreerd met andere toepassingen om soepele en naadloze interacties tussen verschillende toepassingen te creëren. Ontwikkelaars kunnen ook worden belast met het creëren van interactieve zakelijke websites en het bouwen van mobiele toepassingen. De trend naar agile of continuous development paradigma’s vereist dat ontwikkelaars in toenemende mate betrokken zijn bij IT-operaties, zoals het implementeren en monitoren van applicaties.

– Compliancy 

Bedrijven zijn verplicht zich te houden aan uiteenlopende door de overheid en de industrie opgelegde regelgevingsvereisten. IT-personeel speelt een belangrijke rol bij het beveiligen en bewaken van de toegang tot bedrijfsgegevens en -applicaties om ervoor te zorgen dat dergelijke middelen worden gebruikt volgens het vastgestelde beleid voor bedrijfsbeheer dat voldoet aan de regelgevingseisen. Deze medewerkers zijn nauw betrokken bij beveiligingstaken en werken routinematig samen met juridische en bedrijfsteams om mogelijke inbreuken te voorkomen, op te sporen, te onderzoeken en te rapporteren.

IT Training Groep biedt onmisbare IT opleidingen voor ambitieuze professionals aan. 

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?