LEEUWARDEN – Een curriculum vitae (CV) is een document waarin je jouw kwalificaties, vaardigheden en ervaring voor een potentiële werkgever beschrijft. Het is dus belangrijk om een sterk CV te schrijven, aangezien je je op die manier onderscheidt van concurrenten. Wat is belangrijk op een CV? Je leest het in dit artikel!
Een goed CV is de perfecte kans om je capaciteiten en kwalificaties te laten zien om de kans op een gesprek en uiteindelijk die felbegeerde baan te vergroten. Het is dan ook belangrijk voor iedereen die op zoek is naar een baan. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een CV? Dan is het geen slecht idee om Cvtips.nl te raadplegen. Daar stel je een eenvoudig en modern CV op. En lees ook vooral dit artikel, want wij helpen je met een aantal tips graag op weg.
Er zijn verschillende punten waar je goed op moet letten bij het opstellen van een CV. Ten eerste dient je een duidelijke en beknopte samenvatting te maken kwalificaties. Dit omvat een kort overzicht van jouw werkervaring, opleiding en vaardigheden. Ook eventuele relevante prestaties of onderscheidingen waaruit jouw capaciteiten blijken, moeten worden vermeld. Zet deze samenvatting bovenaan je CV, zodat het het eerste is wat een werkgever ziet.
Het volgende essentiële onderdeel van een sterk CV is een gedeelte over jouw werkervaring. Dit bevat een gedetailleerde lijst van je vorige banen, inclusief de functietitel, de naam van het bedrijf en de datum waarop je er bent gaan werken. Het bevat ook een korte beschrijving van jouw verantwoordelijkheden en prestaties voor elke functie die je ooit gehad hebt Vermeld specifieke details, zoals cijfers en statistieken, om te verduidelijken wat je precies hebt gepresteerd en gedaan.
Het opleidingsgedeelte is de volgende stap op je CV. Het is minstens zo belangrijk als jouw werkervating, aangezien het de basis vormt van alles. Dit gedeelte dient informatie te bevatten over je diploma of diploma’s, inclusief de naam van de instelling, het vakgebied en de datum waarop je bent afgestudeerd. En as je relevante cursussen of certificaten hebt, moet je die informatie ook vermelden.
Een sterk CV is in feite een beknopte, maar volledige lijst van jouw opleiding, competenties en vaardigheden. Dit zijn zowel harde als zachte vaardigheden. Harde vaardigheden zijn specifieke competenties die nodig zijn voor een bepaalde baan. Denk bijvoorbeeld aan vaardigheid in een bepaalde programmeertaal of ervaring met een bepaald softwareprogramma. Zachte vaardigheden zijn persoonlijke eigenschappen die jou kunnen helpen in elke baan te slagen, zoals sterke communicatieve vaardigheden of het vermogen om goed in een team te werken.
Een extra onderdeel dat je eventueel kan opnemen in jouw CV is “prestaties”. Hierin kun je de werkgever laten zien wat je in je vorige functies hebt bereikt. Denk aan prijzen, promoties of prestatiesdie jouw waarde als werknemer aantonen. Dat kan van alles zijn, zoals het verbeteren van de verkoop met 15 procent in een kwartaal. Of wie weet was je in je vorige functie verantwoordelijk voor een team van 5 medewerkers. Is het jou met het team gelukt bepaalde doelen binnen de deadline te bereiken? Vermeld dat zeker op jouw CV!
Moet je vrijwilligerswerk ook vermelden op jouw CV? Jazeker! Vermeld tot slot ook relevante vrijwilligers- of buitenschoolse activiteiten. Dit is belangrijk, want het toont jouw maatschappelijke betrokkenheid en laat zien dat je goed in een team kan werkrn
Houd de opmaak van jouw CV eenvoudig, netjes en goed leesbaar. Gebruik een goed leesbaar lettertype en een overzichtelijke lay-out. Vermijd het gebruik van te veel kleuren of afbeeldingen, omdat dit het lezen bemoeilijkt. Onderschat niet hoe belangrijk een goed opgemaakt CV is. Het valt neer op, waardoor werkgevers het sneller lezen.
Last, but not least, stem jouw CV specifiek af op de baan waar je naar solliciteert. Dit betekent dat je trefwoorden opneemt die relevant zijn voor de functie. En benadruk jouw ervaring en kwalificaties die het meest relevant zijn voor de baan.
Een sterk CV is essentieel voor iedereen die op zoek is naar een baan. Je bent niet de enige die op zoek is naar een baan, dus wees origineel en onderscheid jezelf van de rest. Het moet een duidelijke, beknopte samenvatting van al jouw kwalificaties bevatten, een gedetailleerd gedeelte met jouw werkervaring, informatie over jouw opleiding en een deel over vaardigheden. En vergeet jouw prestaties en eventuele relevante vrijwilligerservaring niet. De opmaak moet eenvoudig en gemakkelijk leesbaar zijn en afgestemd op de specifieke baan waarop je solliciteert. Een hoop zaken om aan te denken, dat klopt.. Maar door er goed op letten vergroot je je kansen op een sollicitatiegesprek en de baan van jouw dromen!
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.